Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Λάθος το θέμα Β/Β1 της Φυσικής Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου

image

Και τί έγινε; Οταν όλοι ασχολούνται με τις μίζες και τις μάσες,  θα ασχοληθούν με αυτό;
Αυτά είναι έργα για ανθρώπους με ευαισθησίες…
Ο κάθε Υπουργός διορίζει τους κολλητούς του και τους συγγενείς του σε θέσεις κλειδιά, μη εξαιρουμένου και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Εχει γραφεί στο διαδίκτυο, ότι ο Υφυπουργός Παιδείας είναι κουμπάρος του. Εχει γραφεί επίσης ότι ο σύζυγος της Υπουργού Παιδείας είναι διορισμένος από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στη θέση του μέλους του Δ.Σ στο Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε. που διαχειρίζεται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ! Η τελευταία περίπτωση θυμίζει μια ανάλογη ιστορία που είχε ακουστεί το 2003 ή το 2004 (Νάκος), δεν θυμάμαι. Το νόημα του Οpengov είναι κάτι που μόνο σαν σειρά της τηλεόρασης θα λανσαρότανε σε τριτοκοσμικές χώρες. Αυτό δεν είναι Opengov αλλά ΠαραμύθιαGov για διανοητικά καθυστερημένα παιδάκια που τα κοροιδεύουνε και τους τρώνε τις λιχουδιές.
johnny_depp_pirate Από παράδοση κάθε χρόνο μελετάω τα θέματα Φυσικής που δίνονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Δεν μελετάω όλα τα Θέματα γιατί θα ήταν κακία… Χοχοχο.
Μερικά όμως είναι τόσο λάθος που ενοχλούμαι να τα βλέπω πχ. το θέμα της Φυσικής Β/Β1. Θα έπρεπε βέβαια και ο Πρωθυπουργός να ενοχλείτο αφού δίνουν την εικόνα μιάς “δωρεάν” Παιδείας που είναι χαμηλού επιπέδου και που είναι ορατή στα μάτια εχθρών και φίλων, εντός και εκτός Ελλάδας. Τέτοια θέματα επιβεβαιώνουν το χαμηλό επίπεδο στο οποίο διδάσκεται η Φυσική στην Ελλάδα. Κάνει δε εντύπωση το είδος της ύλης και τα θέματα που εξετάζονται τα παιδιά, τα οποία είναι εκτός τεχνολογικού ενδιαφέροντος.

Μονοχρωματική ακτίνα φωτός διαπερνά διαδοχικά δύο οπτικά υλικά με δείκτες διάθλασης n1 και n2 αντίστοιχα, όπου n2=1.5*n1.
Η ακτίνα προσπίπτει κάθετα στις διαχωριστικές επιφάνειες τών δύο οπτικών υλικών. Τα δύο οπτικά υλικά έχουν πάχος d και 2d αντίστοιχα. Στο οπτικό υλικό με δείκτη διάθλασης n1 το πάχος d1 ισούται με 10^5 μήκη κύματος στο μέσο αυτό. Με πόσα μήκη κύματος της ακτινοβολίας στο μέσο με δείκτη διάθλασης n2 ισούται το πάχος 2d;
a) 2*10^3      b) 0.75*10^5      c) 3*10^5
Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. (μονάδες 2)
Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. (μονάδες 6) 

Είναι λάθος διότι:
a) Η λέξη “μονοχρωματική ακτίνα” δεν σημαίνει ότι η συχνότητα του φωτός που διαπερνάει τα δύο υλικά μένει μέσα και στα δύο υλικά η ίδια, κάτι που απαιτείται για να επιλυθεί πλήρως η άσκηση. “Μοχρωματική ακτίνα” σημαίνει μέν φώς μίας συχνότητας αλλά αυτό δεν σημαίνει επαναλαμβάνω ότι αυτή η συχνότητα είναι ίδια και στα δύο οπτικά μέσα. Η σωστή απάντηση λοιπόν ως πρός το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνει αρκετά στοιχεία για να επιλυθεί. Εκτός αν πρέπει να ξεχάσουμε την αρχή διατήρησης της ενέργειας, κάτι που δεν μπορώ να δεχτώ….
β) Δεν καθορίζεται τό είδος τών υλικών. Αλλο ένα σημαντικό πρόβλημα.
Η άσκηση πρέπει να μη ληφθεί υπόψη. Ούτε στο γυμνάσιο δεν έπρεπε να μπαίνουν τόσο χαζές ασκήσεις. Πόσο περισσότερο σε Πανελλήνιες. Ντροπή.image
Θα παραιτηθεί κάποιa ή κάποιoς από το Υπουργείο Παιδείας;
Βέβαια, άμα είσαι πάτος σε όλα πώς να δείς και πώς να ακούσεις τι γίνεται στα ψηλά.
Ο Σημίτης είχε “παραιτήσει” τον καημένο τον Ευθυμίου διότι επι Υπουργείας του στο Παιδείας δόθηκαν δύο φορές λάθος θέματα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η αλήθεια είναι οτι τη δεύτερη φορά δεν υπήρχε λάθος αλλά όλοι φώναζαν πλην ενός (θα φαντάζεστε ποιός ήταν….) ότι ήταν λάθος!… Σύμφωνα με το δεδικασμένο, που λένε και οι νομικοί πρέπει ο Πρωθυπουργός να παραιτήσει από αέρος την Υπουργό του της Παιδείας, όπως έκανε ο Σημίτης…. Διότι κάποιος έχει την ευθύνη….

ΥΓ1/ Το παρόν άρθρο αφιερώνεται σε όσους υπηρετούν την αλήθεια και τιμούν το επάγγελμά τους.
ΥΓ2/ Να τσεκάρω και τα θέματα πυρηνικής στα ίδια θέματα Φυσικής; Βαριέμαι…. Ενα γκόλ δεν αρκεί; Ρε τι κράτος είναι αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: