Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Το άγνωστο βουνό

Οι άγριες κορυφές του συναγωνίζονται σε ύψος τα γύρω βουνά που μοιάζουν να τον κυκλώνουν. Αυτός όμως εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ανάμεσά τους για να διαφυλάξει την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά του αλλά και την πλούσια ιστορία του, που αρχίζει από την εποχή των μύθων. Ξεκινήστε λοιπόν να τον ανακαλύψετε, καθώς ο Ερύμανθος είναι ένα βουνό που ανήκει στους περιηγητές «Σπάνια έχω δει τέτοιο ανακάτεμα από βουνά και λαγκάδια. Οι απότομες πλαγιές είναι σκεπασμένες με σκοτεινά δάση πάνω από τα οποία δεσπόζουν μεγάλοι οδοντωτοί βράχοι, σαν παλιό οχυρό που δέχτηκε κλωτσιά από περαστικό θεό του Ολύμπου». Αυτά έγραφε τον 19ο αιώνα ο Γάλλος περιηγητής Ηenri Βelle ο οποίος επιχείρησε να ακολουθήσει τα βήματα του πρωτοπόρου Παυσανία και αυτά σκεφτόμουν καθώς ερχόμουν εδώ ως σύγχρονος περιηγητής, αντιμέτωπος με το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο το οποίο δυσκολεύει τα χωριά, ειδικά τον χειμώνα, να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Οι κάτοικοι των οικισμών όλο και λιγοστεύουν και έτσι με το πέρασμα του χρόνου χάνονται και τα έθιμα. Πάντως η ομορφιά του βουνού με τις ανέγγιχτες δασωμένες πλαγιές προσφέρει στους κατοίκους γαλήνη, αίσθημα ελευθερίας και έναν τρόπο ζωής που σμιλεύει χαρακτήρες στα πρότυπα των βράχων, που καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα των κορυφών του.

Ισως να μην είναι από τα πλέον δημοφιλή βουνά της χώρας μας και γι΄ αυτό λίγοι γνωρίζουν τι κρύβει ο Ερύμανθος. Ωστόσο από όπου και να τον προσεγγίσεις θα ανακαλύψεις την ομορφιά του. Αν έλθεις από τα Καλάβρυτα σύντομα θα απολαύσεις την κατάφυτη Κέρτεζη και λίγο αργότερα ένα από τα πιο λαμπερά χωριά που πλέον ακολουθεί ράθυμους ρυθμούς, την Αροανία ή Σοπωτό, ενώ από την αντίθετη πλευρά βρίσκεται η Χαλανδρίτσα από όπου εύκολα θα βρεθείς στο «πρωθυπουργικό» χωριό Καλέντζι και τα ακριβοθώρητα Σπαρτιά και Αλεποχώρι.

Αν έρχεσαι από την Τρίπολη ακολουθώντας τον δρόμο 111 (ΤρίποληΠάτρα) θα βρεθείς μπροστά στο έρημο χωριό Πάος που με την τραχύτητα του εδάφους και τα πέτρινα σπίτια του θυμίζει έντονα Μάνη. Επόμενοι σταθμοί, τα Τριπόταμα όπου συναντώνται τρία ποτάμια, ο Ερύμανθος, ο Σειραίος και ο Αροάνιος. Ακολουθώντας πάντα τον δρόμο 111 προς Πάτρα θα συναντήσεις τη Δίβρη που στα σλαβικά σημαίνει δροσιά, καθώς το κατάφυτο χωριό απλώνει τις επτά γειτονιές του μέσα στα έλατα και τα πλατάνια των Λάμπειων ορέων.

Αν όμως είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η ψυχή μιας περιοχής κρύβεται στις χωμάτινες διαδρομές, τότε δεν έχεις παρά να γυρίσεις λίγο πίσω και από τα Τριπόταμα να κατευθυνθείς προς την αρχαία Ψωφίδα, μια από τις πλέον ιστορικές πόλεις της Αχαΐας όπου κατά τη Μυθολογία ο Ηρακλής σκότωσε τον κάπρο. Συνεχίζοντας μπορείς να επισκεφθείς την κατάφυτη και με τρεχούμενα νερά πλατεία του χωριού Λιβάρτζι, ενώ από τη διακλάδωση μπορείς να βρεθείς στο ορεινό χωριό ΛεχούριΑγίου Ταξιάρχη και διασχίζει τα χωριά Ανω και Κάτω Βλασία, ενώ η άσφαλτος πλέον περνά κοντά από τον αρχαιολογικό χώρο του Λεοντίου όπου γεννήθηκε ο Καλλικράτης. Από την Κάτω Βλασία περνούν συνήθως και όσοι θέλουν να κατακτήσουν την κορυφή των 2.221 μ. του Ερύμανθου έχοντας τη βάση τους μέσα στα έλατα, στο χωριό Τσαπουρνιά.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: