Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη σε πτώση 
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Φωτογραφία
΄Oσοι στην Ευρώπη πίστεψαν πως η κρίση αφορούσε μόνο την Ελλάδα, φαίνεται πως απατήθηκαν οικτρά. Η κρίση χτυπά τώρα ολόκληρη την Ευρώπη. Και οι συνέπειές της αντανακλώνται στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η κρίση είναι πρώτα πολιτική. Η Ευρώπη απέτυχε να δημιουργήσει το πολιτικό εκείνο θεσμικό πλαίσιο που θα τη μετέτρεπε σε μια μεγάλη, ίσως την πιο σημαντική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστεψαν πως με τη δημιουργία του κοινού νομίσματος, του ευρώ, θα μπορούσαν να οδηγηθούν και στην πολιτική ομοσπονδιακή ένωση. Αυτό όχι μόνο δεν συνέβη αλλά και με την άκαιρη διεύρυνση στην Ανατολική Ευρώπη η πολιτική ένωση υποσκάφτηκε ακόμη περισσότερο, με τον αγγλοσαξονικό δούρειο ίππο να ενισχύεται εντός των τειχών.
Επιπλέον, η μονεταριστική πολιτική του Μάαστριχτ οδήγησε στις οικονομικές ανισότητες που παρατηρούνται ανάμεσα στον ευρωπαϊκό βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο. Η πολιτική αυτή επέτρεψε στη Γερμανία να επιβληθεί στην Ευρώπη και να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη. Ακόμη και ο γαλλογερμανικός άξονας, που ήταν η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μπάζει σήμερα νερά λόγω των γερμανικών ηγεμονικών βλέψεων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου παράξενο που η Ευρώπη έχασε την αξιοπιστία της, το ευρώ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης απειλούν ξανά μια παγκόσμια ύφεση. Την ίδια στιγμή οι κερδοσκόποι της εικονικής οικονομίας συνεχίζουν το έργο τους και φυσικά η κρίση μεταφέρεται και στην πραγματική οικονομία οδηγώντας στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους.
Η μόνη διέξοδος να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τη σημερινή κρίση είναι να αντιδράσει πολιτικά, ενισχύοντας τους πολιτικούς θεσμούς της, ενισχύοντας την πολιτική της ύπαρξη, ενισχύοντας την ταυτότητά της, ενισχύοντας την κοινοτική αλληλεγγύη και αφήνοντας κατά μέρος τους εθνικούς εγωϊσμούς και τα επιμέρους συμφέροντα. Όσο αυτό δεν γίνεται, η κρίση θα βαθαίνει.
Υ.Γ. Από την περασμένη Κυριακή: Ως συνέχεια των σκέψεων της περασμένης Κυριακής και μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, σημειώνουμε τηλεγραφικά και τα εξής : Παρά την υπογραφή 21 συμφωνιών «χαμηλής πολιτικής» τα προβλήματα ουσίας στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν. Η επίσκεψη έδειξε την τουρκική αυτοπεποίθηση και την τουρκική επικοινωνιακή δεινότητα. Με έναν απαστράπτοντα Ερντογάν να δίνει μαθήματα και συμβουλές καλής συμπεριφοράς και στα ελληνικά πολιτικά κόμματα και στους Έλληνες δημοσιογράφους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και πολιτικών αναλυτών που στηρίζουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ακόμη η τουρκική πρόταση για πτήσεις πάνω από το Αιγαίο με αεροπλάνα χωρίς οπλισμό, που επαναλήφθηκε λίγο αργότερα και από τον αρχηγό του τουρκικού Στρατού, αποβλέπει στο να υποχρεωθεί η Αθήνα να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Διότι επί της ουσίας τα τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα θα πετούν πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Μήπως θα μπορούσαν και τα ελληνικά αεροπλάνα να πετούν, έστω και χωρίς οπλισμό, πάνω από τις παράκτιες τουρκικές περιοχές του Αιγαίου, πάνω από την ΄Ιμβρο και την Τένεδο;
Όσο για την προβολή της άποψης Νταβούτογλου που παρουσιάζεται μέσα από το βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος», ότι το Κυπριακό θα υπήρχε για την Τουρκία έστω κι αν κανένας Τούρκος δεν ζούσε στην Κύπρο, δεν είναι κάτι καινούργιο. «Η συγκίνηση» που προκάλεσε η «αποκάλυψη» αυτή δείχνει πόσο λίγο μελετούμε την τουρκική πολιτική. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Νταβούτογλου δεν λέει τίποτα το καινούργιο. Το ίδιο λέχθηκε και στο παρελθόν και από Τούρκους πολιτικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές. Εμείς όμως τα ξεχνούμε.
Αν ύστερα από δεκαετίες συζητήσεων και επαφών -44 συναντήσεις εγιναν σε διπλωματικό επίπεδο από την εποχή της διπλωματίας των σεισμών- τίποτα δεν έχει αλλάξει και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου συνεχίστηκαν ακόμη και τις μέρες που ο Ερντογάν βρισκόταν στην Αθήνα, διερωτάται κανείς αν θα προκύψει τώρα, που η Ελλάδα αποδυναμωμένη διέρχεται μια δεινή οικονομική κρίση, κάτι το θετικό.
*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. stephanos.constantinides@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: