Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Καλοκαίρι χωρίς σκαλωσιές

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 
 Tης Μαίρης Αδαµοπούλου (ΤΑ ΝΕΑ)
«Γυµνός» ετοιµάζεται να υποδεχθεί το καλοκαίρι ο Παρθενώνας και όπως είναι αναµενόµενο τα φλας θα πάρουν φωτιά. Διόλου παράλογο, καθώς οι επισκέπτες του Ιερού Βράχου την τελευταία δεκαετία δεν έχουν ούτε µία φωτογραφία µπροστά στο κορυφαίο µνηµείο της κλασικής αρχαιότητας χωρίς τις αντιαισθητικές _ απαραίτητες όµως για τη σωτηρία του _ σκαλωσιές. Και φέτος θα είναι το πρώτο καλοκαίρι _ και πιθανόν το τελευταίο _ που θα µπορούν να απολαύσουν το αριστούργηµα της κλασικήςαρχιτεκτονικής ελεύθερο από τα δεσµά του.
Οι σκαλωσιές έχουν ήδη αρχίσει να ξηλώνονται από τη βόρεια πλευρά του ναού που σχεδίασαν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης ρίχνοντας αυλαία στο πιο εκτεταµένο πρόγραµµα που πραγµατοποιήθηκε στην Ακρόπολη. Και αποκαλύπτουν πλέον υγιείς τους οκτώ µεσαίους κίονες (από τον 4ο έως τον 11ο), αλλά και τα τµήµατα πάνω από αυτούς, καθώς αφαιρέθηκαν τα τσιµέντα και τα σκουριασµένα σίδερα που τους πλήγωναν από παλαιότερες επεµβάσεις.

Η βόρεια πλευρά όµως δεν απαλλάχτηκε µόνο από τα υλικά που την πλήγωναν, αλλά «έχασε» και τις έξι µαρµάρινες ανάγλυφες µετόπες της, τις οποίες σήµερα αντικαθιστούν αντίγραφα, ώστε τα αυθεντικά έργα που σχεδίασε ο Φειδίας να µεταφερθούν στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Ελεύθερα όµως από τα ικριώµατα είναι πλέον και τα Προπύλαια, καθώς ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των οροφών και τµηµάτων του θριγκού. Μοναδική παραφωνία πλέον στο µεγαλύτερο αναστηλωτικό πρόγραµµα που υλοποιείται αυτήν τη στιγµή στον κόσµο και το µακριοβιότερο (διάρκειας 30 ετών) στα ελληνικά χρονικά, παραµένει η Αθηνά Νίκη. Τυλιγµένος ακόµη µε σκαλωσιές _ αν και σύµφωνα µε τον αρχικό προγραµµατισµό έπρεπε να είναι έτοιµος ήδη από το 2004 _ ο κοµψός ιωνικός ναός θα έχει ολοκληρω θεί τον Ιούλιο και θα αρχίσει να αποκαλύπτεται σταδιακά στους επισκέπτες µέσα στον Αύγουστο.

«Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο», λέει στα «ΝΕΑ» η προϊσταµένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνηµείων Ακροπόλεως, Μαίρη Ιωαννίδου, που έδωσε χθες διάλεξη στην Ενωση Φίλων Ακροπόλεως µε αφορµή την ολοκλήρωση του αναστηλωτικού προγράµµατος που υλοποιήθηκε κατά κύριο λόγο µε χρηµατοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. «Μέσα σε εννέα χρόνια κάναµε ταυτοχρόνως επεµβάσεις στον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, τον ναό της Αθηνάς Νίκης, εργασίες στα τείχη της Ακρόπολης, καταγραφή και διερεύνηση των διάσπαρτων µελών πάνω στον Βράχο... Συνολικά πρόκειται για ένα έργο πολλαπλάσιο από εκείνο που είχε υλοποιηθεί στην Ακρόπολη από το 1975 έως το 2001».

Οι µελανές κηλίδες δεν έλειψαν βεβαίως αυτά τα εννέα χρόνια, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που η ροή της χρηµατοδότησης δυσκόλεψε την πορεία των έργων και άφησε χωρίς εξειδικευµένο προσωπικό το εργοτάξιο, ειδικότερα τα τελευταία πεντέµισι χρόνια.

Το επόµενο βήµα είναι ήδη σχεδιασµένο από τους ανθρώπους της ΥΣΜΑ και οι σκαλωσιές είναι έτοιµες να πάρουν θέση στη δυτική και αδιατάρακτη από ανθρώπινες επεµβάσεις όψη του Παρθενώνα. Για να αρχίσουν τα έργα όµως θα πρέπει να υπάρξει χρηµατοδότηση από το επόµενο κοινοτικό πλαίσιο (ΕΣΠΑ) και υπολογίζεται πως δεν πρόκειται να δούµε σκαλωσιές πριν από το φθινόπωρο.ΙΝFΟ
Η επίσηµη παρουσίαση των έργων θα γίνει στις 25 Μαΐου παρουσία του Προέδρου της Δηµοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: