Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Δημιούργησαν ζωντανό συνθετικό κύτταρο

Ένα ζωντανό κύτταρο κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά στην Ιστορία επιστήμονες στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια τοποθέτησα συνθετικό DNA σε ένα κύτταρο - ξενιστή και το παρακολούθησαν να γίνεται αυτό που του υποδείκνυε το DNA που του είχαν εμφυτεύσει.
Αυτή η επαναστατική επιστημονική εξέλιξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και είναι καρπός της έρευνας ομάδας υπό τον δρ. Κρεγκ Βέντερ από το ομώνυμο Ινστιτούτο του Μέριλαντ της Καλιφόρνια.
Η ομάδα είχε καταφέρει στο παρελθόν να δημιουργήσει συνθετικό γονιδίωμα βακτηρίου και να το εμφυτεύσουν σε άλλο βακτήριο. Τώρα συνδυάζοντας τις δύο τεχνικές δημιούργησαν ένα "συνθετικό κύτταρο", παρόλο που για την ακρίβεια εντελώς τεχνητό είναι το DNA.
"Αυτή τη φορά καταφέραμε να μεταφυτεύουμε το συνθετικό χρωμόσωμα σε ένα κύτταρο - ξενιστή, δηλαδή έναν διαφορετικό οργανισμό. Μόλις το νέο "πρόγραμμα" μπει στο κύτταρο, αυτό το διαβάζει και και μετατρέπεται σε αυτό που του υποδεικνύει το νέο DNA" αναφέρει μιλώντας στο BBC ο δρ. Βέντερ. "Είναι η πρώτη φορά που συνθετικό DNA ελέγχει ολόκληρο κύτταρο" προσθέτει.

Συνέντευξη του αμερικανού γενετιστή


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: