Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

N.Y.Times: να μείνουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο


Ένα ολόκληρο άρθρο αφιέρωσε ο Michael Kimmelman των New York Times για να επιχειρηματολογήσει για την παγκοσμιοποίηση της τέχνης και τους λόγους που πρέπει να παραμείνουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: "η τέχνη είναι για όλους" και "όλοι είμαστε φύλακες του παγκόσμιου πολιτισμού"
Μάλιστα, θεωρεί πως τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την επιστροφή των γλυπτών είναι...
"εθνικιστικά, συμβολικά, χωρίς να σχετίζονται απλά με ιστορικό επαναπτρισμό".
Συνεχίζει λέγοντας πως "δεν είναι τυχαίο που οι διαμάχες για την επιστροφή των γλυπτών δυνάμωσαν τις τελευταίες δεκαετίες με την παγκοσμιοποίηση, την αύξηση του τουρισμού και την αυξανόμενη οικονομική και συμβολική σημασία τους", εννοώντας πως αποτελούν για μας μια πρώτης τάξης ευκαιρία εκμετάλλευσης.
Καταλήγει ισχυριζόμενος πως τα μάρμαρα δεν ανήκουν "ούτε στους τωρινούς Έλληνες, ούτε στους Βρετανούς, αλλά αποτελούν παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά".

Τώρα τι να σχολιάσουμε;

mediasoup

Δεν υπάρχουν σχόλια: