Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Υπόμνημα διδασκόντων πανεπιστημίου Κρήτης: Πληρωμή διδασκόντων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ


ΠΡΟΣ:

- το Υπουργείο Παιδείας

- τις Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίου Κρήτης

- τους Προέδρους και τις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης

- τους Ενιαίους Φορείς Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Κρήτης

- την ΠΟΣΔΕΠ

- τους Συλλόγους φοιτητών και μεταπτυχιακών του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΘΕΜΑ: Πληρωμή δεδουλευμένων
Από την αρχή του εξαμήνου, έχουμε προσληφθεί και εργαζόμαστε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως έκτακτοι συμβασιούχοι - εντεταλμένοι διδάσκοντες με βάση το Π.Δ. 407/1980. Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τις συμβάσεις που υπογράψαμε με την πρυτανεία του ιδρύματος, πολλοί από εμάς έχουμε μετοικήσει προσωρινά στο Ρέθυμνο παρά την επισφάλεια της επαγγελματικής μας κατάστασης, ενώ άλλοι ταξιδεύουμε κάθε εβδομάδα με διαφορετικά μέσα και απόδιαφορετικά μέρη της Ελλάδας ή ακόμα και του εξωτερικού, με το κόστος της μετακίνησης να μας βαραίνει εξολοκλήρου. Αν τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά ένα "τυπικό" σύμπτωμα μιας εργασιακής σχέσης που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, σε αυτά προστίθεται η μη καταβολή των δεδουλευμένων –και μάλιστα για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο για όσους από εμάς εργαζόμασταν εδώ από τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Μολονότι μέχρι πέρυσι το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνήθιζε να καταβάλει σχετικά έγκαιρα τις αμοιβές των συμβασιούχων, το ακαδημαϊκό έτος φτάνει πλέον στο πέρας του και εμείς συνεχίζουμε να παραμένουμε απλήρωτοι. Ζητήσαμε κατʼεπανάληψη εξηγήσεις από τους υπευθύνους των τμημάτων η των αρμοδίων υπηρεσιών του Πανεπιστημίου. Σε πρώτη φάση, λάβαμε συχνά τη διευκρίνιση πως υπήρξε «μισή λάθος σύμβαση» σε κάποιο τμήμα, και πως θα πληρωνόμασταν αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Εν συνεχεία, και για πάνω από ένα μήνα πια, η τύχη της αμοιβής μας αγνοείται μέσα σε κάποιους διοικητικούς δαιδάλους οι συντεταγμένες των οποίων ορίζονται από τις πρυτανικές αρχες, τις οικονομικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στο μεταξύ, έχουμε βρεθεί για ακόμα μια φορά στα όρια της οικονομικής ασφυξίας, με χρέη από δάνεια σε ιδιώτες ή τράπεζες και αδυναμία πληρωμής παγίων εξόδων διαβίωσης. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης αποτελεί προσβολή της προσωπικής και επιστημονικής μας αξιοπρέπειας και μας αφαιρεί την υλική δυνατότητα να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Ζητάμε την αλληλεγγύη των συνδικαλιστικών φορέων φοιτητών και διδασκόντων και την κινητοποίηση των μηχανισμών του Πανεπιστημίου για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων μας.
Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε το μοναδικό μέσο πίεσης που μας παρέχει η επισφαλής μας θέση, αρνούμενοι να παραδώσουμε τις βαθμολογίες της εξεταστικής.
Οι συμβασιούχοι διδάσκοντες με βάση το Π.Δ. 407/1980 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: