Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Πολιτική κρίση στην Ιαπωνία
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Φωτογραφία
 
 Την παραίτησή του ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιουκίο Χατογιάμα ύστερα από επικρίσεις που δέχθηκε για την πτώση της δημοτικότητας του Δημοκρατικού Κόμματος από το οποίο προέρχεται. Για τον ίδιο λόγο παραιτήθηκε επίσης ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ιτσίρο Οζάουα. Καθώς διεξάγονται εκλογές στην Ιαπωνία για την Άνω Βουλή στις 11 Ιουλίου 2010, ελπίζεται ότι η παραίτηση των δύο ανδρών θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του κόμματός τους στις προσεχείς εκλογές. Ένας ακόμη λόγος που υποχρέωσε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό σε παραίτηση είναι και η στάση του στο θέμα της απομάκρυνσης της αμερικανικής βάσης της Οκινάουα. Ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί να εργαστεί για την απομάκρυνση της βάσης αυτής, τελικά προχώρησε σε νέα συμφωνία για την παραμονή της. Είχε προηγηθεί για τον ίδιο λόγο η παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Μιζούχο Φουκουσίμα του μικρού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, της οποίας το κόμμα επέμενε στην απομάκρυνση της αμερικανικής βάσεως. Ο Γιουκίο Χατογιάμα είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που εγκαταλείπει τη θέση του πριν συμπληρώσει ένα χρόνο στο αξίωμα αυτό. Οι παραιτήσεις των προηγούμενων πρωθυπουργών συνδέθηκαν με μια σειρά σκανδάλων καθώς και με τα προβλήματα της ιαπωνικής οικονομίας. Τα τελευταία 20 χρόνια η ιαπωνική οικονομία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και πέρασε μέσα από περιόδους οξείας ύφεσης. Αν και παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά από αυτήν των ΗΠΑ, εντούτοις έχασε την παλιά ζωτικότητά της. Κάποτε όλος ο κόσμος μιλούσε για το ιαπωνικό οικονομικό «θαύμα», μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που δεν είναι πια η περίπτωση. Να σημειωθεί επίσης ότι το ιαπωνικό χρέος είναι τεράστιο, γύρω στο 200% του ΑΕΠ της χώρας. Η Ιαπωνία όμως δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού δεδομένου ότι το 95% των κρατικών ομολόγων της χώρας αγοράζεται από εγχώριους επενδυτές. Επίσης παρά την κάποια ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, την τελευταία χρονιά παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της ανεργίας.
Τον σημερινό πρωθυπουργό αναμένεται να διαδεχθεί ο υπουργός οικονομικών Ναότο Καν. Ο νέος πρωθυπουργός, εάν κερδίσει τις εκλογές του προσεχούς Ιουλίου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια προβλήματα που υποχρέωσαν τους προκατόχους του να παραιτηθούν προτού συμπληρώσουν ένα χρόνο στην πρωθυπουργία. Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με τη διαφθορά, τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ένα ισχυρό λαϊκό ρεύμα στην Ιαπωνία αξιώνει σήμερα τον τερματισμό κάθε είδους αμερικανικής κηδεμονίας όπως αυτή επιβλήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελευταίο σημάδι αυτής της κηδεμονίας είναι η παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ιαπωνία. Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι αν δεν προκύψει από τις προσεχείς εκλογές μια ισχυρή κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και σε πάταξη της διαφθοράς θα επικρατήσει στη χώρα πολιτική αστάθεια με αρνητικές επιπτώσεις στην ιαπωνική οικονομία.
Υ.Γ. Η αιματηρή αδικαιολόγητη επίθεση του Ισραήλ εναντίον των ακτιβιστών που προσπάθησαν να σπάσουν τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας ανέδειξε το ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και γενικότερα το ρόλο της στο χώρο των ακτιβιστών για ανθρωπιστικά θέματα. Ανέδειξε επίσης τον ηγετικό ρόλο που διεκδικεί στο χώρο του αραβομουσουλμανικού κόσμου. Ταυτόχρονα ανέδειξε και τις δικές μας αδυναμίες στους ίδιους χώρους κάτι που πολύ πιθανόν θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα. Χρειάζονται από μέρους της Λευκωσίας πολύ λεπτοί χειρισμοί αν δεν θέλουμε να στρέψουμε αυτήν τη διεθνή κινητοποίηση των ακτιβιστών για ανθρωπιστικά θέματα εναντίον μας και τη χρησιμοποίηση της από την Τουρκία. Δυστυχώς η τουρκική κατοχή κοντεύει να ξεχαστεί με δική μας υπαιτιότητα, σε μια στιγμή που η Άγκυρα διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Παρόλα αυτά η φαινομενική αυτή τουρκική επιτυχία υποκρύβει για την Άγκυρα και κινδύνους καθώς επηρεάζει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και φυσικά με το ίδιο το Ισραήλ.

*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ε-mail: stephanos.constantinides@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: