Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

10 σχολεία της Ηπείρου στην αξιολόγηση του Υπουργείου Παιδείας

Τα Επιμελητήρια θα δώσουν λύση στα 
επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ;
Δέκα μέχρι στιγμής είναι τα σχολεία από την Ήπειρο που έχουν εκφράσει επιθυμία να μετάσχουν στην αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τέσσερα νηπιαγωγεία, ένα δημοτικό, τρία γυμνάσια, ένα λύκειο και ένα ακόμη, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.Για την ερχόμενη σχολική περίοδο, η συμμετοχή είναι προαιρετική. Στη συνέχεια η αξιολόγηση θα γενικευθεί περίπου στα 15.000 σχολεία της χώρας.Από το Υπουργείο εκφράζεται η άποψη, ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει χαρακτήρα τιμωρίας.Θα εξεταστούν πέντε βασικά πεδία, τα μέσα και οι πόροι των σχολείων, η οργάνωση και η διοίκησή τους, το κλίμα εντός των σχολικών μονάδων, οι εκπαιδευτικές διαδικασίες και τα αποτελέσματα.Πολλοί κάνουν λόγο, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν ακόμη για να κλείσουν σχολεία, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Ήδη η ΟΛΜΕ έχει εκφράσει αντιρρήσεις, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν απώλειες οργανικών θέσεων.

ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ...
Στο μεταξύ, τα Επιμελητήρια των αρμοδίων κλάδων θα καθορίζουν στο εξής τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε αυτή τη λύση προσανατολίζεται το Υπουργείο Παιδείας, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο μια ακόμη σελίδα στο πολύκροτο «σήριαλ» που απασχολεί χιλιάδες πτυχιούχους εδώ και πολλά χρόνια.Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδεία την ερχόμενη Δευτέρα.Οι διοικήσεις των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων έχουν διαμηνύσει στο Υπουργείο Παιδείας ότι, εάν η σχετική διαδικασία δεν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα ανοίξουν τα Τμήματα για τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια.Να σημειωθεί, ότι δυο Τμήματα ΑΕΙ που εκκρεμούν τα δικαιώματά τους, είναι αυτό των Βιολόγων και των αποφοίτων της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«ΜΠΑΛΑΚΙ»...
Στο Υπουργείο φαίνεται, ότι πετάνε το «μπαλάκι» στα Επιμελητήρια, καθώς στο παρελθόν έντονες ήταν οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ για τα επαγγελματικά δικαιώματα συναφών ειδικοτήτων.Έτσι, για παράδειγμα, για τους μηχανικούς ΤΕΙ θα καθορίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), τα δικαιώματά τους. Το τελευταίο χειρίζεται μέχρι σήμερα μόνο τα θέματα των αποφοίτων ΑΕΙ. Με αυτόν τον τρόπο, λένε πηγές, θα λυθούν οι όποιες διαφωνίες μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα Επιμελητήρια.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: