Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

ΓΡΑΠΤΟ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ π.Χ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ!

 Ένα πολύ μικρό κομμάτι πήλινης πινακίδας, που περιέχει το αρχαιότερο γραπτό δείγμα που έχει βρεθεί ποτέ στην Ιερουσαλήμ και που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην πόλη, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου. Το εύρημα, που εκτιμάται ότι αποτελεί τμήμα πινακίδας από κάποιο βασιλικό αρχείο και επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο της πόλης στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, εντοπίστηκε έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Mε διαστάσεις 2 επί 2,8 εκατοστά, το δείγμα, που περιέχει σύμβολα της σφηνοειδούς γραφής στην ακκαδική γλώσσα, εντοπίστηκε κάτω από έναν πύργο του 10ου αιώνα, στο νότιο τοίχο της παλιάς πόλης. Το κείμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή Γουέιν Χόροβιτς από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, είναι υψηλού επιπέδου και πιθανότατα αποτελεί έργο έμπειρου γραφέα. Να σημειωθεί πως οι γραφείς εκείνη την περίοδο ετοίμαζαν τις πλάκες για τις ανάγκες των βασιλικών οικογενειών. Η πινακίδα πιστεύεται πως είναι σύγχρονη με άλλες 380 που βρέθηκαν στην Αμάρνα της Αιγύπτου, στα αρχεία του φαραώ Αμένχοτεπ, ο οποίος έζησε τον 14ο αιώνα π.Χ. Τα αρχεία αυτά περιέχουν πινακίδες που έστειλαν στον φαραώ ηγέτες υποτελών στην Αίγυπτο βασιλείων, ανάμεσά τους και ο Αμπντι-Χέμπα που βασίλευε στην Ιερουσαλήμ, διευκρινίζει ο Εϊλάτ Μαζάρ, επικεφαλής των ανασκαφών. Το παλαιότερο γραπτό δείγμα που είχε βρεθεί στην Ιερουσαλήμ είναι μια πλάκα που αναφέρει την ολοκλήρωση σήραγγας κάτω από την παλιά πόλη, χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και σήμερα βρίσκεται σε μουσείο της Κωνσταντινούπολης. 
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: