Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Τρεις ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

'Aννα Διαμαντοπούλου: Καμία εγγραφή σε «κολλέγια» 
πριν την αδειοδότηση
Νόμο για το πρόβλημα της κινητικότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας
Σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν μετεγγραφές φοιτητών που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα προχωρά το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.  Όπως ανακοινώθηκε, στην τροπολογία ότι επιτρέπεται η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 €, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να απαλλαχθούν οι οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών. 
Ακόμη, για την ομαλότερη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ εφαρμόζεται ισοκατανομή των μετεγγραφομένων, βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή.  Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, από το βήμα της Βουλής, "εάν στην Αθήνα υπάρχει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στον Πειραιά, να μπορούν να κατανέμονται δια του τρία, ώστε να μην έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών σε ένα Πανεπιστήμιο, πράγμα που δυσκολεύει εξαιρετικά τα μαθήματα".
 Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι "δεν πρέπει να προχωράμε σε μεμονωμένες αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο σύστημα. Γι αυτό και το συνολικό πρόβλημα της κινητικότητας των φοιτητών θα αντιμετωπιστεί μέσα από το νόμο. Όμως, εφέτος, επειδή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και για τους πολίτες και για τους νέους ανθρώπους, ανακοινώσαμε τρία συγκεκριμένα μέτρα".
Προειδοποιήσεις προς τα "κολλέγια"
Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στη Βουλή, με θέμα “Aλλαγές που πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων”, η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε αναφορά στο θέμα των εγγραφών σπουδαστών στα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, γνωστά και ως "κολλέγια".
"Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν οι ολοσέλιδες διαφημίσεις με τον τίτλο «κολλέγια» για προσέλκυση φοιτητών και σπουδαστών. Όπως ξέρετε παραλάβαμε μια κατάσταση απολύτως ανεξέλεγκτη. Είχαν δοθεί άδειες χωρίς να ελεγχθούν οι φάκελοι σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτημα για κολλέγιο, την παραμονή των εκλογών. Την ίδια στιγμή είχαμε απόρριψη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, του νόμου που αφορούσε τη λειτουργία όλων των Μεταλυκειακών Κέντρων. Την προηγούμενη περίοδο, κάναμε νέο θεσμικό πλαίσιο, ψηφίστηκε, ορίστηκε ο Οργανισμός που θα ελέγχει και θα δίδει τις άδειες - γιατί δεν υπήρχε μέχρι τώρα- ξεκίνησε αυτή η διαδικασία με αυστηρά κριτήρια, ελέγχονται ένα ένα τα ΚΕΜΕ και έχουμε κάνει σαφές ότι πριν δοθούν οι άδειες δεν μπορούν να εγγράφονται σπουδαστές.", τόνισε η υπουργός Παιδείας.
Η Άννα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι με" την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις άδειες στα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης - γιατί έτσι ονομάζονται και αυτός είναι ο ρόλος τους - θα υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης και επομένως εγγραφής. Καλούμε και τους γονείς να είναι προσεκτικοί, αλλά βεβαίως θα έλεγα να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις συνέπειες του νόμου, όσοι αυτή τη στιγμή δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες στα παιδιά και δίνουν ψευδή στοιχεία στον Τύπο". 
enet.gr
Από το: kapistri

Δεν υπάρχουν σχόλια: