Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

"Έφυγε" ο Παύλος Βράλλης

Ο διάσημος γλύπτης και ιδρυτής του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλος Βρέλλης, έφυγε σήμερα σε ηλικία 87 ετών.
Γεννημένος στα Γιάννενα στις 25/3/1923, ορφάνεψε σε ηλικία 4 ετών από μητέρα. Εννέα χρόνια αργότερα χάνεται και ο πατέρας του. Η θεία του, Σοφία Παραμυθιώτη, αδερφή της μητέρας του, τον μεγαλώνει και τον σπουδάζει. Ο ρόλος της, τόσο σαν παιδαγωγός (δασκάλα η ίδια), όσο και σαν παρουσία με σπουδαία καλλιτεχνική αγωγή, τον επηρεάζει βαθύτατα.
Το έργο της δύσκολο. Όχι μόνο επειδή ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος άφησε έντονα τα σημάδια του, αλλά επειδή ο Παύλος είναι ο πλέον ζωντανός από τους ανιψιούς της. Η καλλιτεχνική του πλευρά, είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται από την παιδική του ηλικία, όταν είχε ζωγραφίσει ή σμιλέψει σε ξύλο ή πέτρα,αγαπημένους του ήρωες. Η άλλη του πλευρά όμως ήταν αυτή που στάθηκε η αιτία να προχωρήσει μπροστά στη ζωή. Ο ζωντανός του χαρακτήρας και η αγάπη του για δράση και ανακαλύψεις, τον κράτησε ζωντανό πνευματικά, όταν -έφηβο πια- τον συνέλαβαν οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής, χρησιμοποιώντας τον μαζί με άλλα παιδιά για να καθαρίζει απομεινάρια πολεμικού υλικού, που δεν είχε εκραγεί...
Έχοντας ζήσει σα μελλοθάνατος, σκάλιζε στη φυλακή απλά αντικείμενα σε ξύλο, περίμενε τις τελευταίες του στιγμές, είδε φίλους να χάνονται για πάντα, αποτύπωνε μορφές συγκρατούμενων του, με διαφορετική πια ενόραση. Άρχισε να έχει τις πρώτες του πνευματικές ανησυχίες, οι οποίες τώρα πια δε βασίζονταν απλά σε μια παρόρμηση για εξερεύνηση, αλλά σε μια ανάγκη για έκφραση, μέσα απ' αυτά που ένιωθε ότι τον αντιπροσώπευαν περισσότερο.
Μετά από επιθυμία και προτροπές της θείας του, θα τον δούμε το 1945, να μπαίνει στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και να αποφοιτά το 1947.
Ανακοίνωση της ενιαίας παράταξης του δήμου Ιωαννιτών
Η «ενιαία παράταξη» του Δήμου Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά οδύνη και τον πόνο της για την απώλεια ενός μεγάλου, σπουδαίου και σημαντικού ανθρώπου. Του Παύλου Βρέλλη, που με το έργο του σφράγισε την περιοχή. Ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης έφυγε για το αιώνιο ταξίδι, αφήνοντας μια βαριά κληρονομιά και ένα Μουσείο στολίδι για ολόκληρη την Ελλάδα.
Πάνω και πέρα από όλα, αφήνει το παράδειγμα της δικής του ζωής που χαρακτηρίστηκε μόνο από προσφορά. Αγάπη για δημιουργία και διαρκή έμπνευση για τα μεγάλα και σπουδαία.
"Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει χρήματα, αλλά αυτός που προσφέρει. Και εγώ είμαι πλούσιος, γιατί κατάφερα και πρόσφερα στον Έλληνα τούτο το έργο", γράφει ο Παύλος Βρέλλης με την ολοκλήρωση του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας...
Η προσφορά του στον πολιτισμό, στα γράμματα, στις τέχνες, δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
Ο χαμός του είναι μία μεγάλη απώλεια για έναν τόπο που έχασε ένα δικό του κομμάτι, σε μία εποχή όπου φωνές και ζωές σαν αυτή του Παύλου Βρέλλη σπανίζουν και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα.
Τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του...Το έργο του, η φωνή του, τα βαθύ βλέμμα που τον χαρακτήριζε θα μείνουν για πάντα εδώ. Στον τόπο που γεννήθηκε και αγάπησε. Στα Γιάννινα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: