Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010

ΕΝΕΡΓΩΣ

Όχι ανακύκλωση αδιεξόδων
Του Κώστα Γουλιάμου* 
Μέσα στο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στις τελευταίες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ενδιαφέρεται πλέον όλο και λιγότερο για τετριμμένες δηλώσεις, εφήμερες υποσχέσεις και κομματικές σκοπιμότητες και περισσότερο για την ωμή αλήθεια: ήτοι, για μια ρεαλιστική προσέγγιση και ανάλυση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας. Από την άποψη αυτή, ορθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και καιρό επικαλείται την ενότητα ως βασικό στοιχείο αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων τόσο στο Κυπριακό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.
Ο κ. Χριστόφιας γνωρίζει τη σημασία της ύπαρξης ενότητας ως ουσιαστικού παράγοντα μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων

επιτυχίας στον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και έξοδο από την οικονομική ύφεση. Για αυτό και συχνά την επικαλείται.
Οι διαφορετικές θέσεις λόγω διαφορετικής ιδεολογικής αφετηρίας υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ωστόσο, μέσα από έναν πυρήνα δημοκρατικού διαλόγου και αντιδογματικών προσεγγίσεων μπορεί να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανακύκλωσης των αδιεξόδων. Μπορεί, επιπλέον, να εξαλειφθεί η ανακύκλωση των αδιεξόδων μέσα από μορφές ή/και διαδικασίες ολοκληρωμένης ενημέρωσης και, παράλληλα, διαβούλευσης. Βασικά, δηλαδή, συστατικά σύγχρονης πολιτικής κουλτούρας, ικανά όμως να εκκολάψουν το διαχρονικά ζητούμενο από τους πολίτες τρίπτυχο: συνοχή, συναίνεση, συλλογικότητα. Με αυτό το τρίπτυχο μπορεί να οικοδομηθεί ένας κοινός παρονομαστής θέσεων και προσεγγίσεων που οδηγεί σε ένα είδος ενότητας, έστω και μινιμαλιστικής μορφής. Τούτων δοθέντων, θα ήταν άδικο να μην ομολογηθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Επί των ημερών του αναλογεί - όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν- μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ανά μήνα. Στο μεταξύ ζήτησε και συνέρχονται το άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών, οι υποεπιτροπές του εθνικού συμβουλίου, ενώ ο ίδιος πραγματοποιεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ως εκ τούτου θα λέγαμε πως οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος και υποχρέωση να απεγκλωβιστούν από τις ευκολίες που αφειδώς παρέχουν οι μορφές διακίνησης ή διαμεσολάβησης μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης. Οφείλουν να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό πολιτικό ύφος αποφεύγοντας τις ‘κοκορομαχίες’, τα στερεότυπα, τις αστόχαστες αποστροφές και, γενικά, τη δωρεάν ειρωνεία και έπαρση. Εν ολίγοις, οφείλουν να αποφεύγουν τα επίθετα προς χάριν των ουσιαστικών και των ρημάτων, επιδιώκοντας πάντοτε την ακρίβεια και, κυρίως, το ρεαλισμό στη διατύπωση των θέσεων και των προτάσεων. Εν πάση περιπτώσει, οι πολιτικοί οφείλουν να λάβουν υπόψη πως οι πολίτες ενδιαφέρονται μόνο για εκείνο τον πολιτικό λόγο που αποπνέει τη σοβαρότητα που αντιστοιχεί στη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Ένας τέτοιος λόγος δημιουργεί εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία, επειδή ακριβώς δεν συνιστά τον καθρέφτη της κομματικής σκοπιμότητας ή της προσωπικής αυταρέσκειας. Άλλωστε δεν πρέπει να λανθάνει της προσοχής μας πως η πολιτική αξιοπιστία κρίνεται από το αν κανείς ακολουθήσει πολιτικές που συμφέρουν τη χώρα ανεξάρτητα με το αν αυτές συμφέρουν τον ίδιο τον πολιτικό ή το κόμμα του. Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι οι πολίτες κουράστηκαν από τα μεγάλα λόγια και τις στείρες αντιπαραθέσεις, η έννοια της ενότητας αποκτά νόημα και έμπρακτη αξία μόνο αν εγκαταλειφθούν οι πρακτικές πολιτικού ύφους που περιγράψαμε πιο πάνω. Τίποτα λιγότερο δεν αρκεί, πιστεύω, για τη διάσωση της ενότητας σήμερα. Διαφορετικά θα θυμίζουμε το λεωφορείο που οδεύει στον γκρεμό, οι επιβάτες το έβλεπαν και όμως φιλονικούσαν για το ποιο τραγούδι θα τραγουδούσαν.
*Ο Κώστας Γουλιάμος είναι αντιπρύτανης του
Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: