Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Πνευματική χρεοκοπία

Συντάκτης: Σπύρος Εργολάβος*

ergolabos_gia_branoysh
Τα νέα είναι γνωστά: Υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μπήκαν σε σχολές με βαθμούς 3,4 και 5, ακόμα και κάτω της μονάδας (0,91). Η εκπαίδευση της πατρίδα μας σε πλήρη διάλυση, η πνευματική χρεοκοπία του τόπου σε όλο το τραγικό μεγαλείο.
Μέσα σ' αυτό το εκπαιδευτικό και εθνικό βάραθρο, εφτά στους δέκα πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών δηλώνουν, σύμφωνα με
επίσημη έρευνα, ότι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό˙ και οι νέοι αυτοί δεν είναι τυχαίοι. Και εμείς εδώ αδημονούμε αν η Ντόρα θα κάνει κόμμα, αν ο Κώστας Μπακογιάννης και ο ΜιλτιάδηςΒαρβιτσιώτης θα εκλεγούν δήμαρχοι στο Καρπενήσι και στη Γλυφάδα αντίστοιχα ή αν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα είναι δομικός, κατά το πρότυπο της Αυστραλίας, της Γερμανίας ή του Λευκού Οίκου.
Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος, με ένα τολμηρό άρθρο, απευθυνόμενος προς την ίδια την κυβέρνηση και την άσχετη, με την Παιδεία, υπουργό, επισημαίνει:
"Στρουθοκαμηλίζετε˙ αν είστε αντίθετοι στη μαζική τριτοβάθμια εκπαίδευση νάχετε το θάρρος να το πείτε ανοιχτά".
Και η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει, η αφελής, ότι αρχίζει διάλογο με τους αρμόδιους φορείς για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα ισχύσει από το 2014!
Ασχετοσύνη ή μικροπολιτική σκοπιμότητα;
Μεθοδευμένη στόχευση η διάλυση της εκπαίδευσης, υποστηρίζει, με πύρινο άρθρο του, ο καθηγητής Χρ. Γιανναράς:
"Κάθε κυβέρνηση - γράφει - αναλαμβάνει και μια καινούρια "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης, στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ή στον εφοδιασμό των σχολείων με υπολογιστές. Και υπόγεια προωθεί την εξάρθρωση της γλωσσικής διδασκαλίας, την εξάλειψη κάθε άσκησης στην κριτική σκέψη, την προσφορά γνώσεων μιας χρήσεως. Κραυγάζει χυδαία η πρόθεσή τους να βυθίσουν την ελληνική κοινωνία στη φυσιολογική αποβλάκωση, ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητοι το ρόλο τους".
Και καταλήγει:
"Η λογική της διερεύνησης των κινήτρων παραπέμπει αναμφίβολα στη μεθοδική εξηλιθίωση του πληθυσμού από πρόθεση. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει".
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι, εκτός από μερικές μικρές φωτεινές εξαιρέσεις, από την εποχή του Ροΐδη, συμβαίνει, σύμφωνα με γνωστή διακήρυξή του:
"Οι πιο αγράμματοι και πιο άσχετοι άνθρωποι να αναλαμβάνουν, κάθε τόσο, το Υπουργείο Παιδείας".
Δυστυχώς χρεοκοπήσαμε. Κι αν κάποτε, με οδυνηρές θυσίες του Λαού, κατορθώσουμε να ορθοποδήσουμε οικονομικά, η πολιτική, κοινωνική, πνευματική και ηθική χρεοκοπία, μεθοδικά στοχευμένη, θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον αχώριστο σύντροφό μας, αν δε θελήσουμε να συνέλθουμε από τον λήθαργο στον οποίο, με δική μας ευθύνη, έχουμε καταδικάσει τους εαυτούς μας και, δυστυχώς, θα καταδικάσουμε και τα παιδιά μας.

* Ο Σπύρος Εργολάβος είναι μέλος της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης

1 σχόλιο:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Όλα σωστά και τεκμηριωμένα. Μόνο ο Αρσένης τόλμησε μια αληθινή μεταρρύθμιση και αντιστάθηκαν τα κόμματα από το φόβο μήπως πετύχει η μεταρρύθμιση και οι συνδικάλες των εκπαιδευτικών για να μη ξεβολευτούν από το βάλτο τους...
Λέω να αναθέσουμε την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στους συνδικαλιστές........