Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Οι δύο Κούροι «έδειξαν» αρχαίο νεκροταφείο

΄Εκπληκτοι οι επιστήμονες από τον αριθμό των τάφων που αποκαλύφθηκαν στην Κλένια, πιθανολογούν ότι πρόκειται για την αρχαία Τενέα. Τα ερωτηματικά για τους δύο Κούρους από την Κορινθία, που κατασχέθηκαν τέλη Μαΐου σε χέρια αρχαιοκαπήλων, είναι πολλά: για ποιον ανεγέρθηκαν; Σε ποιον τάφο; Τι θέση είχαν στο νεκροταφείο;
Η μόνη σιγουριά είναι ότι βρέθηκαν σε αγρό στην Κλένια, όπως υπέδειξε ένας από τους αρχαιοκάπηλους. Σε ανασκαφική τομή αποκαλύφθηκε «θραύσμα της πλίνθου με το δεξιό πέλμα καθώς και η δεξιά κνήμη, τα οποία συγκολλώνται κατά θραύση με τον μεγαλύτερο από τους δύο κούρους», όπως λέει στο «Εθνος» ο έφορος αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας. Βρέθηκε, επίσης, «δεξιά κνήμη που συγκολλάται με τον μικρότερο κούρο, τμήμα από τον αστράγαλο καθώς και δύο θραύσματα από την κόμη του».
Κνήμη που συγκολλάται με τον μικρότερο Κούρο βρέθηκε στην Κορινθία
Κνήμη που συγκολλάται με τον μικρότερο Κούρο βρέθηκε στην Κορινθία
Παρασκευή πρωί, σε έναν τυπικό αγρό, τεσσάρων στρεμμάτων. Στην ανασκαφή επικρατεί αφύσικη ησυχία. Πλησιάζουμε. Μόλις έχει ανοιχτεί ένας τάφος. Ο αρχαιολόγος Γιώργος Γιαννακόπουλος, η σχεδιάστρια Μαρία Καλλίρη και οι εργάτες, συνεργάτες του κ. Κίσσα στην έρευνα, εξετάζουν με προσοχή και σεβασμό το περιεχόμενο.
Από τα πρώτα στοιχεία οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν πως ο σκελετός του νεαρού άνδρα παραπέμπει σε αθλητή ή πολεμιστή. Ο έφορος ζητεί βιάση, υπενθυμίζοντας το μεγάλο παρελθόν της περιοχής σε λαθρανασκαφές. Ελάχιστα λεπτά μετά επιβεβαιώνεται, καθώς του καταγγέλλεται κρούσμα απόπειρας λαθραίας έρευνας σε χώρο ξένης αρχαιολογικής σχολής.
Οι νέοι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι από τον αριθμό των ταφών, που είναι, μάλιστα, εξαιρετικά επιμελημένες και πιστεύουν ότι παραπέμπουν σε ιδιαίτερο οικισμό, πολύ ανεπτυγμένο. Ισως της Αρχαίας Τενέας, όπως θα μας πει ο κ. Κίσσας. Εργάζονται εντατικά, πολλές φορές και Σάββατα. Με κέφι. Προσπαθώντας να ξεχνούν πως κινδυνεύουν να μείνουν σύντομα χωρίς δουλειά, λόγω του περίφημου ορίου των 24 μηνών.
Μέχρι τώρα έχουν ανασκαφεί τρεις συστάδες τάφων που χρονολογούνται στους Αρχαϊκούς, Κλασικούς και Ελληνιστικούς Χρόνους. Ο κ. Κίσσας σημειώνει πως η συνέχιση της έρευνας «μπορεί να φέρει στο φως τάφους πρωιμότερων χρόνων, ακόμη και της Γεωμετρικής Εποχής». Επομένως, είναι απολύτως επιβεβλημένη.
Επιβεβλημένη, ωστόσο, κρίνει και η Κορινθία την επιστροφή των κούρων. Βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ έχουν καταθέσει μέχρι και ερωτήσεις στη Βουλή. Πάντως, στο αρχαιολογικό μουσείο υπάρχει ένα υπερσύγχρονο και εξαιρετικά εξοπλισμένο εργαστήριο για τη συντήρησή τους. Εκεί μεταφέρονται και συντηρούνται και τα άλλα ευρήματα, υπό τον Βλάση Δεληστάθη και την επίβλεψη της Ηρώς Τσίγκρη.
  • ΕξέτασηΤα στοιχεία θα συνεκτιμηθούν σύντομα, με την εξέταση των αγαλμάτων από την εκτιμητική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Βασ. Λαμπρινουδάκη, Ν. Σταμπολίδη, Κ. Κίσσα. Η άποψή τους αναμένεται να προσθέσει δεδομένα στις γνώσεις μας.
Αγγελική Κώττη  
akotti@pegasus.gr
από το ΕΘΝΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: