Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οι μισές γλώσσες θα χαθούν ως το τέλος του αιώνα

Οι μισές από τις περίπου επτά χιλιάδες διαφορετικές γλώσσες που ομιλούνται παγκοσμίως σήμερα θα έχουν εκλείψει έως το τέλος του αιώνα, ενώ κάθε χρόνο εξαφανίζονται 25, επισημαίνουν 100 διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί που θα συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα στο παγκόσμιο συνέδριο «Γλώσσες υπό εξαφάνιση», που θα διεξαχθεί στην Ουαλία. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, εκατοντάδες γλώσσες έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 500 χρόνια και οι 600 που ακόμα υπάρχουν πολύ σύντομα μπορεί να έχουν την ίδια τύχη, αναφέρουν οι ειδικοί. Η σταδιακή εξαφάνιση των γλωσσών είναι αδύνατο να αποτραπεί, καθώς οι επιμέρους, κάποτε απομονωμένοι πολιτισμοί απορροφώνται από μεγαλύτερες εθνικές ή παγκόσμιες ομάδες. Οπως επισημαίνει το περιοδικό «Νιου Σάιεντιστ», η γλώσσα «Τσάλιμ» της Σιβηρίας, η οποία σήμερα ομιλείται από ελάχιστα άτομα, όλα άνω των 45 ετών, θα πεθάνει μαζί με τον τελευταίο απ’ αυτούς τους ανθρώπους.Η μελέτη διαφορετικών γλωσσών, υπογραμμίζει ο γλωσσολόγος Νίκολας Οστερ, του βρετανικού Ιδρύματος Γλωσσών υπό Εξαφάνιση, έχει αποκαλύψει τεράστιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο κάθε πολιτισμός αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Για παράδειγμα, ορισμένες γλώσσες των Ινδιάνων φανερώνουν μία εντελώς ιδιαίτερη αντίληψη της έννοιας του χρόνου.Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λάιτφουτ, ερευνητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στις ΗΠΑ, το θετικό είναι ότι οι γλώσσες που τείνουν να επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο - κινεζικά, ισπανικά, αγγλικά- γίνονται όλο και πιο σύνθετες και πλούσιες, ενώ δεν αποκλείει οι επικρατούσες αυτές γλώσσες να διαχωριστούν στο μέλλον σε επιμέρους νέες διαλέκτους.
http://www.ethnos.gr/
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: