Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλάζουν όλα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η συνάντηση διαλόγου και εργασίας πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, εκπροσώπων των Διοικήσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εκπροσώπων εκπαιδευτικών και παραγωγικών φορέων.
Προσκεκλημένοι στη συνάντηση είναι, επίσης, ο υπουργός Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας της Πορτογαλίας, Jose Mariano Gago, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Ανδρέας Δημητρίου και ο πρώην πρόεδρος του Dublin City University, Ferdinand von Prondzynski.

Ανοίγοντας τις εργασίες, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα λάβουν μέρος στο διάλογο και εν συνεχεία παρουσίασε τις προτάσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. «Το πρόσταγμα των καιρών θέλει βαθιές τομές», τόνισε.

Ο νέος χάρτης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνει συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις τμημάτων, αλλά και τη διεθνοποίησή των ιδρυμάτων, αλλαγή ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, καθώς επίσης και ευρύτερες αλλαγές στη διοίκηση των τριτοβάθμιων τμημάτων, να υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης του κάθε ιδρύματος με τη χρηματοδότησή του, ενώ υπό επανεξέταση θα τεθούν οι όροι πανεπιστήμιο και τεχνολογικό ίδρυμα.

Στη συνάντηση παρευρίσκονται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των διοικήσεων των ανώτατων ιδρυμάτων (πανεπιστημίων και ΤΕΙ), εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αφορούν αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2013-14 και επί της ουσίας αφορά στους μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη γυμνασίου, ενώ στη ζωή μαθητών και γονέων μπαίνουν τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία -αρχικά θα λειτουργήσουν πιλοτικά 800- και τα διαδικτυακά φροντιστήρια.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που έρχονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι η αύξηση των ωρών υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας στη γλώσσα και τις νέες τεχνολογίες και η εισαγωγή μαθημάτων θεατρικής αγωγής και λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: