Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Με σύµµαχο την κρίση

Του Γιώργου Λακόπουλου
Κουίζ: Τι ακριβώς είναι το σχέδιο της Αννας Διαµαντοπούλου για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση; Μια – ακόµη – εκπαιδευτική µεταρρύθµιση; Ή – επιτέλους – εκπαιδευτική µεταρρύθµιση; Η κυρία παρουσίασε το πιο περιεκτικό πακέτο αλλαγών µετά τον θρυλικό «νόµο πλαίσιο» και µέχρι στιγµής παίρνει όλο το χειροκρότηµα. Τα µίντια ανέβασαν ψηλά το θέµα, η αντιπολίτευση είναι αµήχανη και παλαιές καραβάνες της εκπαιδευτικής πιάτσας είπαν καλές κουβέντες. Το πακέτο αρέσει γιατί φέρνει φρέσκο αέρα. Επιπλέον είναι πλήρες και ιντερνάσιοναλ. Στην «γκλόµπαλ» εποχή, τα εκπαιδευτικά στοιχήµατα δεν µπορεί να έχουν αποκλειστικά εθνικό χαρακτήρα, γιατί απλούστατα δεν θα ποντάρει κανείς. Η Διαµαντοπούλου είναι πάντα ενεργή ευρωπαΐστρια και έδωσε διεθνή επιχρωµατισµό στις µεταρρυθµίσεις της.
Αρα, όλα ωραία και καλά;
Καθόλου. Γιατί απλούστατα τι είδους Τριτοβάθµια Εκπαίδευση θα έχουµε εφεξής δεν εξαρτάται από τη Διαµαντοπούλου. Δεν θα έχει η υπουργός Παιδείας τον τελικό λόγο. Ποιος θα τον έχει; Ολοι οι υπόλοιποι.
Το θέµα δεν είναι εκπαιδευτικό, αλλά πολιτικό. Είναι όλοι έτοιµοι να συνεισφέρουν για το µοντέλο «αληθινό Πανεπιστήµιο» που προτείνει η Διαµαντοπούλου; Τα κόµµατα θα αποτραβηχτούν από τα Ιδρύµατα και θα τα αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους; Οι σηµερινοί φοιτητές θα συνεχίσουν να είναι τροχοπέδη σε κάθε αλλαγή; Οι συνήθεις καταληψίες θα επιτρέψουν να ανοίξουν οι σχολές; Οι οµάδες της εκπαιδευτικής κοινότητας θα παραµερίσουν τα µικροσυµφέροντά τους;
Για δεύτερη φορά από το 1983 το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αλλάξει ριζικά τα ΑΕΙ. Το «Δηµοκρατικό Πανεπιστήµιο» που εγκαθίδρυσαν οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ωφέλησε τη Δηµοκρατία, αλλά έβλαψε το Πανεπιστήµιο. Τώρα η κυβέρνηση ενός άλλου Παπανδρέου αλλάζει το µοτίβο: το Πανεπιστήµιο είναι κυρίως Πανεπιστήµιο – αν είναι και δηµοκρατικό δεν βλάπτει.
Σε άλλες εποχές η Διαµαντοπούλου θα είχε χάσει το παιχνίδι από χέρι, όπως και άλλοι. Τώρα µπορεί να το κερδίσει γιατί έχει έναν απρόβλεπτο σύµµαχο: την οικονοµική κρίση. Οσο εκτείνεται, βοηθάει να αναδειχθεί το δίληµµα που προκύπτει αν παραφράσουµε µια φράση του άγγλου συγγραφέα Χέρµπετ Ουίλς: «Το µέλλον της χώρας γίνεται όλο και περισσότερο ένας αγώνας µεταξύ εκπαίδευσης και καταστροφής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: