Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Τώρα θα δοκιμάσει τις αντοχές της
Του Γιώργου Λακόπουλου 
Μπορεί η Αννα Διαμαντοπούλου να κάνει αυτό που κανείς υπουργός Παιδείας δεν κατάφερε από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα- ούτε ο σημερινός Πρωθυπουργός που βρέθηκε δύο φορές στο παρελθόν στην καρέκλα της; Δηλαδή να εδραιώσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα με τα επιμέρους υποσυστήματα, το οποίο ο επόμενος υπουργός δεν θα μπει στον πειρασμό να το αλλάξει- ενδεχομένως δεν θα έχει καν τη δυνατότητα να το αλλάξει.
Το στοίχημα ήδη μπήκε και η κυρία υπόσχεται ότι όσοι ποντάρουν στο αστέρι της θα κερδίσουν. Μέχρι στιγμής τής βγαίνει. Πρώτα καθάρισε το τοπίο εντός του υπουργείου και όλοι ξέρουν πια ποιος είναι το αφεντικό. Μετά ξεκαθάρισε τις σχέσεις της με τους συνδικαλιστές, ιδίως τους προσκείμενους στο κόμμα της που έχουν την κεκτημένη αξίωση της συνδιοίκησης. Εριξε μια τροχιοδεικτική βολή στους αεριτζήδες του ιδιωτικού τομέα, κλείνοντας κολέγια στην ψύχρα. Ρύθμισε τα πράγματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κράτησε ανοικτό το μαγαζί, χωρίς να πάρει ούτε ευρώ από το ένα δισεκατομμύριο, που υποσχόταν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ για την παιδεία. Κάπως έτσι πέρασε ατσαλάκωτη τον κάβο και βγήκε στα ανοικτά.
Εκεί βρίσκονται οι καρχαρίες και το καλύτερό τους είναι να κομματιάζουν υπουργούς Παιδείας για πρωινό. Ρωτήστε και τη Μαριέττα Γιαννάκου. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που υπόσχεται η Διαμαντοπούλου τώρα θα δοκιμάσει τις αντοχές της στους αέρηδες που σαρώνουν ό,τι στήνεται στη δημόσια εκπαίδευση. Θα αντέξει να της κλείσουν τα σχολεία για μήνες ή να την περικυκλώνουν κάθε μέρα οι φοιτητικές διαδηλώσεις. Θα αντισταθεί στο πανεκπαιδευτικό αίτημα να μην αλλάξει τίποτε;
Για να πετύχει, πρώτα απ΄ όλα πρέπει να γίνει πατροκτόνος- να ακυρώσει δηλαδή το δόγμα που διακηρύσσει ανέκαθεν το κόμμα της για τη «Δημοκρατία στην Εκπαίδευση», που ασφαλώς ωφέλησε τη Δημοκρατία, αλλά έβλαψε την Εκπαίδευση. Μετά να συγκρουστεί με νοοτροπίες που είναι βαθιά ριζωμένες στην ελληνική κοινωνία, όπως είναι τα φροντιστήρια και ο υπέρ πάντων αγών για μια θέση σε πανεπιστήμιο. Και τρίτον να συγκρουστεί με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, καθώς στην εκπαίδευση αθώα δεν είναι ούτε καν τα ντουβάρια των κτιρίων. Για να τα βγάλει πέρα με όλα αυτά χρειάζεται θάρρος. Οπως το εννοούσε ο αμερικανός δημοσιογράφος Νταν Ράδερ: «Θάρρος σημαίνει να φοβάσαι, αλλά να πηγαίνεις ούτως ή άλλως».
 από kapistri

Δεν υπάρχουν σχόλια: