Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Το «μακάρι» των πανεπιστημίων

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος αναχρονισμός από το να λειτουργούν τα πανεπιστήμια του 2010 με έναν νόμο του 1982- έναν νόμο που ουσιαστικά εκφράζει το κεντροαριστερό πλαίσιο πανεπιστημιακής οργάνωσης του τέλους της δεκαετίας του 1970. Δεν έχουμε λοιπόν κανέναν λόγο να είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση αυτού του αναχρονιστικού νόμου, ούτε έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε αντίθετοι με τις βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στους Δελφούς. Μακάρι να έχουν τα πανεπιστήμια λόγο στην επιλογή των σπουδαστών τους. Μακάρι να πάψει ο κατακερματισμός σχολών και τμημάτων. Μακάρι να έρθουν τα πανεπιστήμια πιο κοντά στην κοινωνία. Μακάρι να γίνουν κέντρα έρευνας και παραγωγής καινοτομίας. Μακάρι να γίνουν αυτόνομοι οργανισμοί. Μακάρι να βρίσκουν χρήματα στην αγορά και από χορηγούς. Μακάρι να μπουν ολοταχώς στην τεχνολογία.

Αυτό το «μακάρι» όμως είναι ουσιαστικά και το πρόβλημα. Οπως κανείς δεν μπορεί να διαφωνεί με τον χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ή με εκείνη την παλαιά Χάρτα των Αθηνών, το ίδιο δεν μπορεί να διαφωνεί και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Είναι τόσο αυτονόητες και τόσο γενικές που πρέπει να τύχουν μεγάλης εξειδίκευσης για να ξέρουμε τι συζητούμε.

Ανεξαρτήτως πάντως των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, του πανεπιστημιακού «Καλλικράτη» κτλ., τα πανεπιστήμια, εννοώ η ακαδημαϊκή κοινότητα, φαίνεται ότι είναι έτοιμη να δεχθεί ριζικές αλλαγές. Και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο στη σημερινή συγκυρία. Είναι κοινό τοις πάσι ότι ακόμη και σε ποσοστό 70% τα προβλήματα των πανεπιστημίων οφείλονται στην κακή διοίκηση και όχι σε πολιτικές του υπουργείου Παιδείας ή σε υποχρηματοδότηση, όπως ως τώρα πιπιλίζει η Αριστερά. Το ότι ορισμένα πανεπιστήμια έχουν wi-fi Ιnternet σε όλους τους χώρους τους και άλλα στερούνται ακόμη και του στοιχειώδους προτζέκτορα είναι θέμα διοίκησης. Το ότι ορισμένα πανεπιστήμια έχουν καταπληκτικά σάιτ και έχουν περάσει στο e-learning ενώ άλλα δεν εμφανίζουν στις ιστοσελίδες τους ούτε τις στοιχειώδεις πληροφορίες είναι θέμα διοίκησης. Το ότι δεν υπάρχουν εργαστήρια και δεν συντηρούνται οι εξοπλισμοί είναι θέμα διοίκησης. Το ότι πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και αίθουσες μένουν σπασμένες δύο και τρία χρόνια μετά τον βανδαλισμό τους είναι θέμα διοίκησης. Το ότι τα πανεπιστήμια βανδαλίζονται είναι θέμα διοίκησης. Το ότι δεν απορροφώνται τα κονδύλια είναι θέμα διοίκησης. Απ΄ αυτό το σημείο ως την «κοινωνική διοίκηση» του Πρωθυπουργού υπάρχει όμως μια άβυσσος ασάφειας. Τελικά δεν πειράζει. Ας αρχίσει κάτι να κουνιέται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: