Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Ηλεκτρονικό σύγγραμμα από σήμερα

Με τη φιλοδοξία να καταργήσει τις φωτοτυπίες για τους φοιτητές, ξεκινάει από σμερα τη λειτουργία του το σύστημα «Εύδοξος», με όνομα δανεισμένο από τον Εύδοξο τον Κνίδιο, πυ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της αρχαιότητας.
Πρόκειται για τη βάση δεδομένων στην ομώνυμη ιστοσελίδα (eudoxus.gr), στην οποία καταχωρούνται βιβλία και συγγράμματα από τα πανεπιστήμιατης χώρας και οι φοιτητές θα μπορούν με τη χρήση κωδικού που θα τους παρέχουν οι γραμματείες των τμημάτων τους. Τα συγγράμματα θα τα παίρνουν από σημεία διανομής ή από ταχυμεταφορές όπου δεν υπάρχουν τέτοια σημεία.
Το πρόγραμμα είναι προσβάσιμο από χθες και για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κάθε ένας θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής αφού περάσει πρώτα από τη γραμματεία της σχολής του να πάρει όνομα χρήστη και κωδικό για να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ιντερνετική σελίδα http://eudoxus.gr Αυτή τη διαδικασία την έχουν κάνει ήδη οι φετινοί πρωτοετείς φοιτητές, ενώ ήδη από το καλοκαίρι έχουν «δηλωθεί» οι γραμματείες των πανεπιστημιακών τμημάτων. Μια εκκρεμότητα υπάρχει με τους εκδότες, καθώς έχουν εκφράσει κάποια παράπονα σχετικά με τα κοστολόγια που εγκρίνει για τα συγγράμματα το υπουργείο Παιδείας και το χρόνο που τους δόθηκε να προετοιμαστούν.
Ο σκοπός είναι προφανής: να αποδεσμευτούν εντελώς οι πανεπιστημιακές υπηρεσίες από τη διανομή συγγραμμάτων, με δεύτερη προσδοκώμενη επιτυχία, τη μείωση του κόστους που βαραίνει το Δημόσιο. Ένα από τα σημεία που το σύστημα δέχεται δριμεία κριτική, είναι ότι επιτρέπει ένα δωρεάν σύγγραμα ανά μάθημα για κάθε φοιτητή. Όχι ότι δίνονταν περισσότερα για κάθε μάθημα, ειδικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ωστόσο η γενική συνταγματική αρχή της ελληνικής ανώτατης Παιδείας είναι «δωρεάν» χωρίς υποσημειώσεις. Επίσης, ένα ερώτημα που υπάρχει πάντα, είναι η ποιότητα των συγγραμμάτων. Είναι προφανώς διαφορετικό να δίνεται για κάθε μάθημα μια αναγνωρισμένη και εμπορική έκδοση, από το να προσφέρονται απλές σημειώσεις, συχνά φωτοτυπίες βιβλίων (πράγμα που έχει ξεσηκώσει και τους συγγραφείς μια και υπάρχει ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων), ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που καθηγητές δίνουν αποκλειστικά και μόνο... τη διατριβή τους ως σύγγραμμα στους φοιτητές, για να μελετήσουν το μάθημά τους. Όπως γίνεται κατανοητό, σε αυτή την περίπτωση το επιστημονικό εύρος δεν είναι και αξιοζήλευτο...
Ένα ακόμη ζήτημα επίσης, είναι ότι όλο το σύστημα είναι ηλεκτρονικό, μέσο ίντερνετ. Αυτό, από τη μια είναι απόλυτα λογικό καθώς δεν δικαιολογείται εν έτει 2010 να μην υπάρχει κάτι τέτοιο. Απο την άλλη, δεν είναι δεδομένο ότι έχουν όλοι οι φοιτητές εύκολη πρόσβαση στο ίντερνετ, καθώς αυτό και ακριβό παραμένει και... κρίση έχουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει πλέον ένα αξιόπιστο και ευρύ δίκτυο, οπότε και παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση.
Γιώργος Τσαντίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: