Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Ανακαλύφθηκε νέα γλώσσα στη βορειοανατολική Ινδία

Γλωσσολόγοι ανακάλυψαν την κόρο, μία νέα γλώσσα, σε απόμακρη και απομονωμένη περιοχή της βορειοανατολικής Ινδίας, η οποία ήταν τελείως άγνωστη στους επιστήμονες έως τώρα.
Η παντελώς προφορική αυτή γλώσσα, κινδυνεύει με εξαφάνιση, καθώς ομιλείται πλέον μόνον από 800 άτομα, εκ των οποίων ελάχιστα είναι κάτω των 20 ετών. Η κόρο, ανήκει στην θιβετο-βιρμανική γλωσσική οικογένεια, η οποία συνδυάζει στοιχεία από περίπου 400 γλώσσες και διαλέκτους, με κύριους εκπροσώπους τα θιβετιανά και τα βιρμανικά.

Οι γλωσσολόγοι που την εντόπισαν, αποτελούσαν αποστολή του National Geographic, στα πλαίσια του σχεδίου για την ταυτοποίηση και διάσωση της παγκόσμιας γλωσσικής κληρονομιάς, που ονομάζεται «Οι Ανθιστάμενες Φωνές» (The Enduring Voices).

Μολονότι στην Ινδία ομιλούνται 150 θιβετο-βιρμανικές γλώσσες, οι γλωσσολόγοι δεν έχουν μπορέσει να εντοπίσουν παρά μόνον μία που να προσομοιάζει μορφολογικά στην κόρο.

«Από την άποψη του ποσοστού, η κόρο δεν είναι ακόμη μία γλώσσα που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο με τις 6.909 γλώσσες που έχουν καταγραφεί έως σήμερα στον κόσμο», τονίζει ο Χάρισον, καθηγητής Γλωσσολογίας.

Ο Χάρισον εξιστορεί την ανακάλυψη τούτη επίσης και στο βιβλίο «Οι τελευταίοι ομιλούντες» (The Last Speakers), που εξέδωσε το National Geographic, το οποίο εκδίδει επίσης και το γνωστό μηνιαίο και ομώνυμο περιοδικό.
Newsbeast 

Δεν υπάρχουν σχόλια: