Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Λόγω σπουδαιότητας του ζητήματος Στην Ολομέλεια του ΣτΕ τα δωρεάν -ή μη- μεταπτυχιακά

Λόγω σπουδαιότητας του ζητήματος
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αν είναι συνταγματικές ή όχι οι διατάξεις του Ν. 3685/2010, που αφορούν στην κάλυψη από το Δημόσιο των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των πανεπιστημίων. Και αυτό, γιατί η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Γ' Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την υπ' αριθμ. 2714/2010 απόφασή της, παρέπεμψε, λόγω σπουδαιότητας, το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ειδικότερα, με την υπ' αριθμ. 24528/Β7/11.5.2009 απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Παιδείας, ορίστηκε ότι καλύπτεται από τα δίδακτρα το κόστος λειτουργίας του εγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία» για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.
Όμως, ο αναπληρωτής καθηγητής του εν λόγω Πανεπιστημίου, Γ. Κατρούγκαλος, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας.
Η πλειοψηφία του Γ' Τμήματος, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, έκρινε ότι δεν είναι αντίθετες προς αυτό οι διατάξεις των άρθρων 3 και 8 του Ν. 3685/2008, με βάση τις οποίες η προσβαλλόμενη απόφαση του υφυπουργού, που όρισε ότι το κόστος λειτουργίας του επίδικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών θα καλυφθεί, μεταξύ άλλων, από τα δίδακτρα. Κατά συνέπεια, αναφέρει η πλειοψηφία των δικαστών, είναι αβάσιμα όσα υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος.
Αντίθετα, η μειοψηφία του Γ' Τμήματος έκρινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 3 και 8 του Ν. 3685/2008, με τις οποίες «τα δίδακτρα περιλαμβάνονται μεταξύ των πόρων των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, σημαντικό τμήμα των οποίων μάλιστα διατίθεται για αμοιβές-αποζημιώσεις του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα και δεν εφαρμόζονται, με συνέπεια να είναι παράνομο το τμήμα της υπουργικής απόφασης που έχει ως έρεισμα τις αναφερθείσες νομοθετικές διατάξεις (Ν. 3685/2008)».
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: