Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Στο κυνήγι μιας υποτροφίας

Το ΙΚΥ διαχειρίζεται τις υποτροφίες που χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση και 
δίνονται κάθε χρόνο μέσω γραπτών εξετάσεων
Χιλιάδες νέοι, παρά τις εξαιρετικά χρονοβόρες και κουραστικές διαδικασίες, αναζητούν τρόπους να σπουδάσουν έχοντας οικονομική βοήθεια. Πάνω από 30 χώρες προσφέρουν υποτροφίες για το 2010-2011, ωστόσο το πιο γνωστό ίδρυμα είναι το ΙΚΥ
Σε... άγριο κυνηγητό για την κατάκτηση μιας υποτροφίας έχουν επιδοθεί χιλιάδες νέοι, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ενδιαφέρον για σπουδές με υποτροφία έχει αυξηθεί κατακόρυφα και, όπως τονίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, καθημερινά κατακλύζονται από τηλέφωνα και επισκέψεις νέων, οι οποίοι επιθυμούν να εντοπίσουν κάποια υποτροφία, που να ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους.
Παρά το γεγονός ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και κουραστικές, οι νέοι δεν «πτοούνται» και αναζητούν με μεγάλη επιμονή τρόπους να σπουδάσουν έχοντας οικονομική βοήθεια. Οι φορείς που δίνουν υποτροφίες, είναι εκατοντάδες και διασκορπισμένοι, αλλά ο ενδιαφερόμενος ψάχνοντας στις βασικές πηγές, που είναι το υπουργείο Παιδείας, το ΙΚΥ, οι διάφορες χώρες και τα πανεπιστήμια, μπορεί να εντοπίσει αυτό που επιθυμεί. Σίγουρα το πιο γνωστό ίδρυμα που δίνει υποτροφίες είναι το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το ΙΚΥ διαχειρίζεται τις υποτροφίες που χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση και κάθε χρόνο προκηρύσσει υποτροφίες που δίνονται μέσω γραπτών εξετάσεων.
Οι υποτροφίες παρέχονται για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αφορούν:
 • τους πρωτοετείς που επιλέγονται με βάση τη σειρά εισαγωγής τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
 • τους προπτυχιακούς φοιτητές, που έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμών στα ενδιάμεσα έτη
Για να καταφέρει κάποιος να βρει μια υποτροφία, πρέπει να οπλιστεί κατ’ αρχάς με υπομονή. Με αυτή την προϋπόθεση είναι βέβαιο ότι τελικά θα εντοπίσει αυτό που θέλει ακόμη και στην πιο απίθανη χώρα, αφού μέχρι και το... Περού παρέχει υποτροφίες σε Ελληνες υπηκόους.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 πάνω από τριάντα χώρες δίνουν υποτροφίες στο πλαίσιο των μορφωτικών ανταλλαγών της χώρας μας με άλλες χώρες. Για παράδειγμα υποτροφίες δίνουν και χώρες όπως: Φινλανδία, Τσεχία, Τουρκία, Συρία, Νότιος Κορέα, Μεξικό, Ινδία, Αιθιοπία κ.ά.
Πάντως όσον αφορά τους όρους των υποτροφιών, διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τους παρόχους, αν δηλαδή τις διαθέτει χώρα, πανεπιστήμιο, Εκκλησία, κληροδότημα κ.λπ. Ιδιαίτερα τα κληροδοτήματα συχνά βάζουν όρους καταγωγής. Για παράδειγμα, φέτος το Κληροδότημα Σπυρίδωνος Μπαλτατζή θέλει υποψηφίους οι οποίοι κατάγονται από το Συρράκο Ιωαννίνων, ενώ το Κληροδότημα Μαρίας Στάη ζητεί υπότροφους με καταγωγή από τα Κύθηρα.
Σε ποιους απευθύνονταιΟι υποτροφίες όλων των ειδών σε γενικές γραμμές απευθύνονται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πρώτευσαν σε προαγωγικές ή πτυχιακές εξετάσεις, φοιτητές και σπουδαστές που διακρίθηκαν σε εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εξετάσεις επίδοσης στα εξάμηνα σπουδών, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χορηγούνται επίσης υποτροφίες για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα, υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε πολίτες από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από άλλες χώρες και ηπείρους κ.λπ.
Ιδρυμα κρατικών υποτροφιών
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής
Η διάρκειά τους ορίζεται από 12 έως 36 μήνες και εξαρτάται τόσο από το πρόγραμμα σπουδών όσο και από τις επιδόσεις των υπότροφων. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:
 • Ελληνική εθνικότητα ή ιθαγένεια.
 • Πτυχίο ελληνικού ΑΕΙ ή ισότιμο της αλλοδαπής. Πτυχίο ελληνικού ΤΕΙ ή ξένου τεχνολογικού ιδρύματος.
 • Να μη διαθέτει ο υποψήφιος προσωπικά επαρκή οικονομικά μέσα.
 • Υποτροφίες δικαιούνται τα πρόσωπα που διακρίνονται για την επίδοση στις σπουδές, τη χρηστότητα και το ήθος τους.
 • Οι άνδρες μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα στους διαγωνισμούς, εφόσον έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή έχουν αναβολή κατάταξης.
 • Δεν γίνονται δεκτοί ως υποψήφιοι όσοι έχουν ήδη τύχει υποτροφίας του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές.
 • Η διάρκεια των υποτροφιών είναι συνήθως 12 μήνες, εκτός αν ορίζεται κατά περίπτωση διαφορετικά.
 • Η υποτροφία καλύπτει το κόστος διαβίωσης, δίδακτρα (εφόσον απαιτούνται), δαπάνες ασφάλισης, έξοδα πρώτης εγκατάστασης, εργαστηριακές δαπάνες.
Πληροφορίες
 • Υπουργείο Παιδείας. Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας - Ανδρέα Παπανδρέου 37-151 80 Μαρούσι - 2ος όροφος - 2005 γραφείο, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρες 12.00-14.30. Τηλέφωνο: 210-344.34.69-8.
 • Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών (ΓΕΠΟ) - Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι (Νεραντζιώτισσα) -ισόγειο- κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρες 9.00-14.00 (μόνο για παραλαβή προκήρυξης).
 • Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, στη διεύθυνση Μακρή 1 & Δ. Αρεοπαγίτου, καθ’ όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες (12.00-2.30 μ.μ.) και στα τηλέφωνα: 210-3726394, 395, 341 και 346. Επίσης οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ιδρύματος: www.iky.gr.
ΝΙΚΟΛ ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: