Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

«Εσωστρέφεια και οικογενειοκρατία στα ελληνικά ΑΕΙ»

Ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ Σπύρος Αμούργης στο ΣΚΑΪ 
Για το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια βρέθηκαν εκτός του καταλόγου των Τimes με τα 200 καλύτερα ΑΕΙ του κόσμου μίλησε την Πέμπτη στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) Σπύρος Αμούργης.
«Υπάρχουν αξιολογότατοι καθηγητές και ερευνητές στα ιδρύματά μας, αλλά δεν είμαστε ανοιχτοί στο να φέρουμε καθηγητές απ’ έξω. Υπάρχει εσωστρέφεια. Οι εικόνες που παρουσιάζουμε στο εξωτερικό είναι εντελώς αρνητικές» τόνισε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής ενώ έκανε λόγο και για φαινόμενα οικογενειοκρατίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.
«Και η Ιταλία είναι μεγάλη χώρα με παλιά πανεπιστήμια και σπουδαίους καθηγητές και λείπει από τον κατάλογο, και η Πορτογαλία λείπει, είναι η οπτική γωνία της συγκεκριμένης έρευνας των Βρετανών» δήλωσε για τον κατάλογο των Times.
«Τα στάνταρντς που έχουν μπει από την ΕΕ, δεν είναι τόσο το συνολικό πανεπιστήμιο όσο η απόδοση των τμημάτων του. Οι γενικεύσεις δεν είναι ποτέ καλές στην εκπαίδευση» εξήγησε ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Αμούργη τα κριτήρια της έρευνας που είδε το φως της δημοσιότητας βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη φήμη από πλευράς διδασκαλίας και έρευνας.
«Πολλά τα πανεπιστήμια που αξιολογούνται προέρχονται από τα polytechnics εδώ υποτιμούμε πολλά ΤΕΙ που κάνουν πολύ καλή δουλειά» τόνισε. «Δεν θα έλεγα ότι είναι πανεπιστήμια που ξεπερνούν μία γραμμή του μέσου όρου» πρόσθεσε μάλιστα.
Για το έργο της ΑΔΙΠ τόνισε ότι έχει συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός τμημάτων που είναι υπό αξιολόγηση και ότι υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη λειτουργία την αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη φοιτητές που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά προγραμματίζουν
συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή αντιδρώντας τόσο στις προτάσεις για αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και στα οικονομικά μέτρα.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: