Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

«Να µας πουν τι κάνουν τους αποσπασµένους»

Ο Ι. Πανάρετος προς παιδαγωγικές σχολές των πανεπιστηµίων 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας 
Πλήρη αιτιολόγηση για προς το πώς θα χρησιµοποιούν τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που αποσπώνται σε αυτά θα πρέπει να δίνουν πλέον τα πανεπιστήµια προκειµένου να εγκριθούν οι αποσπάσεις. Την απάντηση αυτή έδωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος στις κατηγορίες που απευθύνουν το τελευταίο διάστηµα οι παιδαγωγικές σχολές των πανεπιστηµίων, οι οποίες διατείνονται ότι δεν µπορούν να λειτουργήσουν επειδή οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών προς αυτά µειώθηκαν εφέτος σε ποσοστό έως και 66% σε σχέση µε πέρυσι.

Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι στη θέση των αποσπασµένων εκπαιδευτικών (τους οποίους τα παιδαγωγικά τµήµατα των ΑΕΙ χρησιµοποιούν κατά κύριο λόγο στην πρακτική άσκηση των φοιτητών τους, στη στήριξη λειτουργίας των εργαστηρίων τους και στην υλοποίηση της επιµόρφωσης εκπαιδευτικών στα διδασκαλεία που εποπτεύονται από τα τµήµατα αυτά) θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν µεταπτυχιακοί φοιτητές, όπως συµβαίνει και σε άλλα κράτη.

«Κάνουν άλλες εργασίες»
Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι σε ορισµένες περιπτώσεις οι πανεπιστηµιακοί ενδεχοµένως και να χρησιµοποιούν για άλλες εργασίες τους αποσπασµένους: «Θα πρέπει να δούµε εάν η εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί και άλλες συµπληρωµατικές βοήθειες και σε τι βαθµό οι αποσπασµένοι εκπαιδευτικοί εξυπηρετούν µια καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών ή ενδεχοµένως εξυπηρετούν – για να το πω ήπια – µια πεπατηµένη τακτική, η οποία διευκολύνει να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά, και συµπλήρωσε ότι στόχος είναι «να εξαλείψουµε περιπτώσεις όπου εκπαιδευτικοί, αντί να είναι στο σχολείο τους, είναι στην υπηρεσία των τµηµάτων και των καθηγητών».

Ο κ. Πανάρετος καταθέτοντας στη Βουλή – όπου του έγινε ερώτηση για το ζήτηµα – τα σχετικά στοιχεία, είπε ότι η αναλογία διδασκόντων προς εισακτέους στις παιδαγωγικές σχολές είναι «από τις καλύτερες που υπάρχουν διεθνώς», κάτι που όπως άφησε να εννοηθεί, σηµαίνει ότι η ανάγκη για αποσπάσεις δεν είναι τόσο µεγάλη όσο την παρουσιάζουν τα πανεπιστήµια. Και συµπλήρωσε: «Εχουν σταλεί έγγραφα στα πανεπιστήµια, κυρίως στα παιδαγωγικά τµήµατα µε το ερώτηµα: Πείτε µας ακριβώς, τι θα κάνουν αυτοί οι αποσπασµένοι; Με τι θα ασχοληθούν; Τι τους χρειαζόσαστε; Και είναι βέβαιο ότι εφόσον τεκµηριωθεί κάποια παραπέρα ανάγκη, αυτή η ανάγκη θα ικανοποιηθεί».

Τέλος, ο κ. Πανάρετος παραδέχθηκε ότι υπάρχει εφέτος µείωση στις λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ, αλλά τόνισε ότι στη σίτιση των φοιτητών υπάρχει αύξηση από τα 27,5 στα 28,2 εκατ. ευρώ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ άφησε να εννοηθεί ότι οι πανεπιστηµιακοί ενδεχοµένως και να χρησιµοποιούν για άλλες εργασίες τους αποσπασµένους

Δεν υπάρχουν σχόλια: