Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

Όταν το ελληνικό σχολείο συνάντησε τον Νίκο Καζαντζάκη

Η Βραΐλα, η πόλη που γέννησε τον Παναΐτ Ιστράτι (Γεράσιμο Βαλσάμη), γνωστό και ως «Γκόργκι των Βαλκανίων», θα «φιλοξενήσει» τον καλύτερό του φίλο, Νίκο Καζαντζάκη.Το παλιό ελληνικό σχολείο της Βραΐλας, που σήμερα λειτουργεί ως πέμπτο δημοτικό σχολείο, θα φέρει στο εξής το όνομα του μεγάλου Έλληνα στοχαστή, ύστερα από πρόταση της ελληνικής κοινότητας της πόλης προς τις τοπικές Αρχές, που διαχειρίζονται το σχολείο.
Η τελετή μετονομασίας του σχολείου θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου.
Φέτος, του Αγίου Νικολάου, «το Ελληνικό Σχολείο της Βραΐλας δεν θα ανήκει αποκλειστικά στην πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων της πόλης, αλλά θα συνδέσει το πνεύμα του Καζαντζάκη με τον Δούναβη», επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Κοινότητας, Χαράλαμπος Καραβίας.
Το ελληνικό σχολείο της Βραΐλας χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και μέχρι την εθνικοποίησή του, το 1948, λειτούργησε ως αρρεναγωγείο και μικτό σχολείο της ελληνικής κοινότητας, στην οποία ανήκε. Μετά τα γεγονότα του 1989 η αναγεννημένη κοινότητα ξεκίνησε τη διαδικασία επιστροφής ακινήτων της, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Το σχολείο φιλοξενεί σήμερα τα μαθήματα Ελληνικών, που διδάσκει αποσπασμένος από την Ελλάδα εκπαιδευτικός. 
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: