Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Εκρηξη φοιτητών και κοινωνική οργή για τα δίδακτρα

Εκρηξη φοιτητών και κοινωνική οργή για τα δίδακτρα
 Το «ναι» της Βουλής στον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια πυροδότησε άγριες ταραχές. Ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν στο υπ. Οικονομικών και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια. Αγριες ταραχές στο κέντρο του Λονδίνου με τραυματισμούς, συλλήψεις, καταστροφές κτιρίων, φωτιές, ακόμη και απόπειρα επίθεσης στο... διερχόμενο όχημα του διαδόχου Καρόλου πυροδότησε χθες βράδυ το «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων στον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια, εκτοξεύοντάς τα έως τις 9.000 λίρες τον χρόνο.
Η συμμαχική κυβέρνηση Κάμερον - Κλεγκ βγήκε βαριά τραυματισμένη από τη διαδικασία, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της περιορίστηκε από 84 σε... 21 έδρες! Το νομοσχέδιο πέρασε με μόλις 323-302 ψήφους, καθώς εξεγέρθηκε εναντίον του η μισή και πλέον κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (29 από τους 57 βουλευτές). Το καταψήφισαν ακόμη και 6 Συντηρητικοί «αντάρτες»! Πριν από την ψηφοφορία υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους δύο φιλελεύθεροι υφυπουργοί κι ένας συντηρητικός, ενώ ακόμη και ο αντιπρόεδρος του Κλεγκ, Σάιμον Χιουζ, απείχε από την ψηφοφορία.
Η ψήφιση του τριπλασιασμού των διδάκτρων πυροδότησε άγριες 
συγκρούσεις με την αστυνομία. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν αρκετοί 
15άρηδες, νεαρές μανάδες και δημόσιοι υπάλληλοι, που πλήττονται από τα
Η ψήφιση του τριπλασιασμού των διδάκτρων πυροδότησε άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν αρκετοί 15άρηδες, νεαρές μανάδες και δημόσιοι υπάλληλοι, που πλήττονται από τα άγρια μέτρα περιστολής κοινωνικών δαπανών της κυβέρνησης Κάμερον - Κλεγκ
Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα, ομάδες διαδηλωτών αποκόπηκαν από την πλατεία του Κοινοβουλίου -όπου σημειώνονταν σκληρές συγκρούσεις με την Αστυνομία κατά την πεντάωρη συζήτηση του νομοσχεδίου- και επιτέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, σπάζοντας τζάμια και γράφοντας συνθήματα στους τοίχους.
Νωρίτερα η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί και συνελήφθησαν 7 διαδηλωτές, ενώ τουλάχιστον 6 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (ανάμεσά τους ένας φωτορεπόρτερ του Reuters). Στις τάξεις των 20.000 «πολιορκητών» του βρετανικού Κοινοβουλίου δεν βρίσκονταν μόνο φοιτητές από όλη την Αγγλία (όπου δεκάδες πανεπιστήμια και γυμνάσια τελούν υπό κατάληψη), αλλά αρκετοί 15άρηδες, νεαρές μανάδες και δημόσιοι υπάλληλοι, που πλήττονται από τα άγρια μέτρα περιστολής κοινωνικών δαπανών της κυβέρνησης Κάμερον - Κλεγκ.
«Μαύρη μέρα για τις βρετανικές οικογένειες, τη νεολαία και τη δημοκρατία» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι περικόπτει κατά 80% την κρατική χρηματοδότηση των αγγλικών πανεπιστημίων (το «χαράτσι» δεν ισχύει ακόμη για Ουαλία και Σκοτία). Αλλα στελέχη των Εργατικών τόνισαν πως οι φτωχοί φοιτητές θα αποπληρώνουν ακόμη και για 30 χρόνια τα δίδακτρα των σπουδών τους. Ασήμαντη παραχώρηση χαρακτηρίστηκε το πλαφόν των 6.000 λιρών τον χρόνο σε ειδικές περιπτώσεις και για φοιτητές με «αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία».
Τώρα η Βρετανία απειλείται με πολιτική και κοινωνική αστάθεια, καθώς οι φοιτητικές οργανώσεις είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με αρωγό τα συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου, ο κυβερνητικός συνασπισμός δέχτηκε σοβαρό πλήγμα μόλις 7 μήνες μετά τις εκλογές, αφού ο μικρότερος εταίρος, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα. Η κομματική νεολαία είναι έξαλλη με την ηγεσία, που είχε συμπεριλάβει ρητά και κατηγορηματικά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ότι... δεν θα ψηφίσει καμία αύξηση στα δίδακτρα των πανεπιστημίων!
Ανησυχία για το μέλλον της κοινωνικής σύγκρουσης προκάλεσε και η αγριότητα της αστυνομικής καταστολής, όπως κατήγγειλαν πολλοί διαδηλωτές.
ΜΑΪΚΛ ΤΣΕΣΑΜ:
Δεν δεχόμαστε το «τέλος της Ιστορίας»
«Οι προτάσεις Κάμερον-Κλεγκ θα υψώσουν τείχη στους φτωχότερους φοιτητές, που θα ξεχρεώνουν τις σπουδές τους μια ζωή. Θα πλήξουν τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Οι ελάχιστες παραχωρήσεις ωχριούν μπροστά στην ιδιωτικοποίηση και την αγοραιοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι μεταρρυθμίσεις απειλούν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πειθήνιους καταναλωτές.
Αυτή τη στιγμή 30 πανεπιστήμια τελούν υπό κατάληψη και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα στη στοιχειώδη κρατική στήριξη της ανώτατης παιδείας και στην ακώλυτη πρόσβασή τους σε αυτήν. Το βρετανικό φοιτητικό κίνημα δεν αφορά πλέον μόνο τα δίδακτρα. Οπως ο Μάης του '68 στη Γαλλία, μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη κρίση. Ενώ οι διαδηλωτές του 1968 μάχονταν για μια νέα κοινωνία, εμείς αμφισβητούμε το λεγόμενο ''τέλος της Ιστορίας''. Δηλαδή την ιδέα ότι η ανθρώπινη πρόοδος θα συνδέεται εφεξής με τις ελεύθερες αγορές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα».
*(Ο Μάικλ Τσέσαμ είναι φοιτητής, πρόεδρος της Ενωσης Πανεπιστημίων-Κολεγίων του Λονδίνου, UCLU).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ  
johnpapadatos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: