Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΗΛΟΦΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα της πρωτοχρονιάς για να πουν τα κάλαντα. Ξημερώματα της πρωτοχρονιάς τα παιδιά γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι κρατώντας κουδούνια,κιπριά,τσιουκάνια και λένε τα κάλαντα χτυπώντας τα δυνατά ρυθμικός ήχος των κουδουνιών ακούγεται παντού σε όλο το χωριό αλλά και σε μεγάλη απόσταση αν βρεθεί κανείς θα ακούσει το κουδούνισμα. Είναι μια ξεχωριστή μέρα για όλους και εύχονται όλοι να πάνε καλά τα πράγματα όλη την χρονιά.
Οι νοικοκυρές έχουν ανάψει τα φώτα του σπιτιού τους και περιμένουν με καλοσύνη τα παιδιά. Παλιότερα τα παιδιά είχαν μαζί τους ένα καλάθι και ένα κακάβι(μεταλλικό δοχείο) για να βάζουν μέσα το κρέας ,τα λουκάνικα και ότι άλλο τους έδιναν όσοι δεν είχαν λεφτά. Καταγράψαμε και παρουσιάζουμε εδώ τα κάλαντα που λέγανε παλιότερα(σήμερα και στο χωριό μας πολλά παιδιά λένε τα συνηθισμένα κάλαντα που λένε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα) με αυθεντική τοπική διάλεκτο. 

Αγιους Βασίλης έρχιτι γινάρης ξημηρώνει
Βασίλη πουθι έρχισι και πούθι κατιβένεις
ιγω απ’ τα ξένα έρχουμι και στα δικά μου πάω
Αν έρχισι απ την ξενιτιά πες μας κι ένα τραγούδι
ιγω τραγούδια μαθισκνα τραγούδια να σας λέω
Στην πατιρίτσα ακούμπησα να πω κι ένα τραγούδι
Κι η πατιρίτσα ήταν χλουριά κι απόλικι κλουνάρια
Κλουνάρια χρυσουκλώναρα κι αργυρά τα φύλλα
Κι άλλα χρυσά κι άλλα αργυρά κι άλλα μαλαματένια
Σ’αυτό του σπίτι που’ρθαμι σε τούτο του νοικουκύρη
Να ζήσει χρόνια εκατό κι εξάμηνα διακόσια
Να ζήσ’να κανει τρια πιδιά τα τρία αράδα αράδα
Το’να να γίνει βασιλιάς του άλλου να παπαδέψει
Του τρίτου του μικρότιρου γραμματικός να γίνει
Για να διαβάζει τα πιδιά δασκάλοι να τα κάνει 

Δεν υπάρχουν σχόλια: