Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, τιμήθηκε σήμερα ο Κώστας Ζάχος, Διευθυντής της ΙΒ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, για το σημαντικότατο έργο συντήρησης, μελέτης και αποκατάστασης των μνημείων της Νικοπόλεως, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.
Τα ετήσια βραβεία της Ακαδημίας απονέμονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και αποτελούν μια σημαντικότατη διάκριση ειδικά στο χώρο των επιστημών και των τεχνών.
Για τον ίδιο τον Κώστα Ζάχο, αποτελεί μία ακόμα αναγνώριση της ενεργούς, διαρκούς και υψηλού επιπέδου άσκησης της επιστήμης της αρχαιολογίας, τόσο στο πεδίο των ανασκαφών, όσο και στο πεδίο της διοίκησης της Εφορείας και της παρέμβασης στην ανάπτυξη των μουσείων της Ηπείρου.
Εργαζόμενος επί 30 χρόνια τουλάχιστον, ο Κ. Ζάχος έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του, ιδιαίτερα στον Ηπειρωτικό χώρο, τον οποίο ανέδειξε με πολλαπλούς τρόπους. Το εκτενές βιογραφικό του, δεν επιτρέπει ίσως περικοπές σε μια δημόσια παρουσίαση, μπορούμε όμως να επικεντρώσουμε την παρουσίαση του έργου του σε τρία σημεία, κάνοντας μια δική μας ιεράρχηση:
Πρώτον στο ρόλο που έπαιξε στη δημιουργία των Μουσείων της Ηπείρου, ρόλος που θα αρκούσε ίσως από μόνος του και για τη βράβευσή του.
Η σημερινή μορφή του Αρχαιολογικού Μουσείου των Ιωαννίνων με τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δουλειά του. Άγνωστο όμως είναι στο ευρύ κοινό ότι η εργασία του για την ίδρυση των μουσείων της Άρτας και της Νικόπολης, αλλά και της Λευκάδας. Η ενεργή του παρουσία σε όλα τα επίπεδα έδειξε τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς ενός τόπου.
Δεύτερον, το σημαντικό ανασκαφικό του έργο, με ξεχωριστή αναφορά στη δεκαετή δουλειά του στη Νικόπολη βέβαια για την οποία και βραβεύεται, αλλά και την ανάδειξη της Αντιγόνειας στη νότια Αλβανία από το 2005 και μετά.
Τρίτον, το διοικητικό θα το ονομάζαμε έργο του, στη διεύθυνση της ΙΒ’ Εφορείας που την ανέδειξε σε κυρίαρχο παράγοντα πολιτισμού και επιστημονικού λόγου στην περιοχή μας. Η διαρκής προσπάθεια ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ήπειρο (Δωδώνη, Πασσαρώνα, Ορράο, Κασσώπη κ.α) έδειξε τη δυναμική που μπορεί να έχει ένας δημόσιος οργανισμός στη ζωή ενός τόπου.
Ο Κώστας Ζάχος, κατάγεται από την Κατερίνη και ζει πολλά χρόνια τώρα στα Γιάννενα. Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης και κατάφερε να σπουδάσει σε σημαντικά ιδρύματα με το διδακτορικό του να το παίρνει από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και με πολλές υποτροφίες κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Εργάστηκε σε πολλές ανασκαφές της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα, δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια και συνέγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες.
Διακριτικός, σπάνια παρεμβαίνει σε δημόσια θέματα πλην όσα ανήκουν στην αρμοδιότητά του, δείχνει όμως ενδιαφέρον για τις τέχνες και την πολιτιστική ζωή του τόπου και συμμετέχει σε προσπάθειες που φέρνουν πιο κοντά τους κατοίκους της πόλης με τα μουσεία και τον πολιτισμό.
Ο Κώστας Ζάχος, Γιαννιώτης εκ πεποιθήσεως πλέον, είναι ένας από τους λίγους κατοίκους αυτής της πόλης που τιμάται σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Τα άλλα βραβεία
Από τα άλλα βραβεία της Ακαδημίας να αναφέρουμε το Βραβείο του Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας που δίδεται εις μνήμην του Άγγελου Κίτσου, επί πολλά χρόνια προέδρου του Ριζαρείου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που δόθηκε στον Ιωάννη Π. Χουλιαρά για το βιβλίο του: «Η εντοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι» (Ριζάρειο Ίδρυμα, Αθήνα, 2009).
Ακόμα, το Βραβείο Διονυσίου Κοκκίνου,  με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη επιστημονική ιστορική μελέτη Έλληνος συγγραφέως, δόθηκε  στον Βασίλη Παναγιωτόπουλο  για το τετράτομο έργο του «Αρχείο Αλή Πασά, Συλλογής Ι. Χιώτη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών» (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα 2007-2009), μία έκδοση με πολύ γιαννιώτικο άρωμα βέβαια.
http://www.epirusonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: