Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

«Κόβονται» τα αθλητικά τμήματα

Οι μαθητές του 9ου γυμνασίου, του αθλητικού σχολείου της πόλης, 
μάλλον δεν θα πάνε σε αθλητικό... λύκειο
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται τα αθλητικά σχολεία της χώρας, με την επόμενη «στάση» να είναι μάλλον το κλείσιμο των περισσοτέρων από αυτά, ως αποτέλεσμα οικονομικών περικοπών. Στα Γιάννενα συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προχθεσινή εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας με υπογραφή της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, ουσιαστικά καταργεί ταΕιδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης, τις λυκειακές τάξεις του αθλητικού σχολείου δηλαδή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα όρια που θέτει το υπουργείο για να δικαιολογείται η λειτουργία αθλητικών τμημάτων αλλάζουν και γίνονται ως εξής: Κατ’ ελάχιστο έντεκα παιδιά στα ατομικά αθλήματα και είκοσι στα ομαδικά για τα ΤΑΔ, τις γυμνασιακές τάξεις και πέντε παιδιά για τα ατομικά αθλήματα και οκτώ για τα ομαδικά στις λυκειακές τάξεις. Υπό αυτή τη συνθήκη και σύμφωνα με το πώς έχει κυμανθεί ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών στα ΤΑΔ και ΕΤΑΔ των Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια, αλλά και το φετινό αριθμό όλων των τμημάτων γυμνασίου και λυκείου, τα τμήματα του λυκείου θα αποτελέσουν παρελθόν. Η εγκύκλιος του υπουργείου αφήνει να εννοηθεί ότι όσα τμήματα δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας, κλείνουν άμεσα, αν και μάλλον θα υπάρξουν διευκρινίσεις επ’ αυτού. Το σίγουρο είναι ότι εν μέσω της σχολικής χρονιάς, οι περικοπές «πατάνε πόδι» στη μαθητική καθημερινότητα και την αλλάζουν απότομα.
Η εξέλιξη αυτή στο μεταξύ, ήρθε δύο μόλις μέρες μετά την «ανάσα» που πήρε το αθλητικό σχολείο των Ιωαννίνων, λύνοντας με τη συνεργασία της περιφερειακής διευθύντριας εκπαίδευσης, Φιλιώς Νόκα-Ζαράχη το θέμα της μετακίνησης των μαθητών, καθώς και των προπονητών. Η χαρά «κόπηκε» απότομα προχθές, όταν έφτασε η νέα εγκύκλιος της υφυπουργού που θέτει νέους περιορισμούς στη λειτουργία των σχολείων. Επίσης, η ίδια εγκύκλιος δεν επιτρέπει το διορισμό ως αναπληρωτών, καθηγητών με ειδικότητα από την πρωτοβάθμια. Είναι μια λύση στην οποία κατέφευγαν τα αθλητικά σχολεία παίρνοντας αναπληρωτές, προκειμένου να συμπληρώσουν τα κενά σε προπονητές. Τέτοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το αθλητικό γυμνάσιο Ιωαννίνων. Τα παιδιά που φοιτούν τώρα στα λυκειακά τμήματα, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα εγγραφούν σε τμήματα γενικής παιδείας στο ίδιο σχολείο ή θα μετεγγραφούν όπου επιθυμούν.
Το θέμα με τα αθλητικά σχολεία των Ιωαννίνων έχει και άλλη διάσταση. Σε αυτά φοιτούν μαθητές οι οποίοι έχουν πανελλήνιες και διεθνείς επιτυχίες, ειδικά στο άθλημα της κωπηλασίας. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί κριτήριο του υπουργείου, υπό το βάρος της απόφασης για περικοπές. Η υφυπουργός πάντως θεωρεί ότι τα τμήματα «αποκλίνουν κατά πολύ από το σκοπό για τον όποιο συστάθηκαν» έχοντας και ένα δίκιο σε μερικές παρατηρήσεις της, σε ό,τι αφορά την απουσία των αθλητικών ομοσπονδιών από το σχεδιασμό. : «Το πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη μαζικοποίηση των τμημάτων, την παντελή απουσία των αρμόδιων Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση τους, αλλά και η υπερπληθώρα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων κατέστησαν τα ΤΑΔ αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση» αναφέρει.
Καταδικάζει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ
Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας εξέδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Παναγιώτης Λαζοκίτσιος. «Το υπουργείο παιδείας για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει την διαπίστωσήμας ότι οι αποφάσεις του όχι μόνο δεν είναι προς την κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων αλλά έχουν στόχο να δημιουργούν προβλήματα σε καθηγητές, γονείς και μαθητές» αναφέρει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει ότι τρεις μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το υπουργείο θέτει αριθμητικό όριο που δεν ικανοποιείται σε αρκετά τμήματα των σχολείων αυτών. «Τώρα με το παραπάνω έγγραφό του αναφέρει: Τα τμήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών παύουν να λειτουργούν άμεσα! Το σύνθημα του υπουργείου ‘πρώτα ο μαθητής’ μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκλαμβάνεται πλέον» καταλήγει ο κ. Λαζοκίτσιος. 
Γιώργος Τσαντίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: