Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Απορρίπτουν τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας

Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων στο Λαύριο
 Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης 
Ιωάννης Παλλήκαρης
Στην απόρριψη του συνόλου του κειμένου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση συγκλίνουν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδό τους που πραγματοποιείται στο Λαύριο. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αναταραχών.
Aπό νωρίς το πρωί οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημίων της χώρας συνεδριάζουν, στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, και συζητούν τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, που θα είναι και η απάντηση τους στις προτάσεις του υπουργείου.  
Έξω από το χώρο της συνόδου, που έχει τον χαρακτήρα της έκτακτης και γι’ αυτό δεν παρίσταται εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φοιτητές με πανό και συνθήματα εναντίον των αλλαγών στα Πανεπιστήμια, ενώ συγχρόνως καταφέρθηκαν και εναντίον του μνημονίου. 
Το προεδρείο της Συνόδου, διευκρίνισε ότι οι πανεπιστημιακοί επιδιώκουν να λάβουν ομόφωνη απόφαση για το κείμενο που θα εκδώσουν. Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, τόνισε, ιδιαίτερα, ότι σκοπός της συνόδου είναι ακριβώς να τοποθετηθεί με κοινές θέσεις, κατά το δυνατόν, για το μέλλον των Πανεπιστημίων. Βάση της συζήτησης είναι ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών : πλήρης αυτοδιοίκηση, δωρεάν παιδεία και απρόσκοπτη χρηματοδότηση. 
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παλλήκαρης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι περισσότεροι πρυτάνεις συγκλίνουν σε μια κοινή πρόταση και πρόσθεσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει βασικές διαφορές με το υπουργείο. 
"Δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου" είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας τις τελευταίες εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πανάρετου, σχετικά με την οικογενειοκρατία στα Ιδρύματα, αλλά και την τελευταία εγκύκλιο που έστειλε, σύμφωνα με την οποία αν τα Πανεπιστήμια δεν απαντούν στα ερωτήματα του υπουργείου εγκαίρως τότε από την ερχόμενη χρονιά θα αναστέλλεται η χρηματοδότησή τους μέχρι να απαντήσουν.  
Ο κ. Παλλήκαρης, εκτίμησε ότι αν το υπουργείο εμμείνει στις θέσεις του τότε θα πρέπει να αναμένουμε παρατεταμένη αναταραχή στα Πανεπιστήμια. Υπενθύμισε δε, ότι ήδη οι πρυτάνεις έχουν απορρίψει το βασικό κορμό των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο, από την προηγούμενη σύνοδο των πρυτάνεων, τον περασμένο Οκτώβριο, στο Ρέθυμνο. 
Να σημειωθεί, ότι το Ε.Μ.Πολυτεχνείο υποστηρίζει ότι απαραίτητος όρος για να προσέλθει στο διάλογο με το υπουργείο, είναι να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις και η συζήτηση να γίνει επί των κοινών προτάσεων των Πανεπιστημίων. 
Η σύνοδος των πρυτάνεων, αποφάσισε να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων φοιτητών, αλλά και των διδασκόντων, να μπουν στην αίθουσα της συνεδρίασης και να διαβάσουν ψήφισμα με τις συγκεκριμένες θέσεις των φοιτητών και των καθηγητών. 
Να σημειωθεί ότι, ήδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ) έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις θέσεις της και έχει τοποθετηθεί εναντίον του βασικού κορμού των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας. 
Ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στην είσοδο του Τεχνολογικού Πάρκου αποχώρησε και οι φοιτητές μετά την παράσταση στη σύνοδο των πρυτάνεων, αποχώρησαν και αυτοί.
skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: