Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Στις σκιές της εκπαίδευσης

Από το: KAPISTRI

Αν και η ειδική αγωγή είναι υποχρεωτική από το 2008, οι μαθητές με αναπηρία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο σχολείο
Η Ανθή Δούπη είναι μια γυναίκα 30 χρονών που πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός πανελλαδικού συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με σοβαρά προβλήματα όρασης με την επωνυμία «Ήρα». Αυτό που παρακίνησε την Ανθή στο να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γιος της στο σχολείο.
Ο Άκης, 7 χρονών, πάσχει από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια πάθηση που προκαλεί βαθμιαία μείωση της όρασης και που μπορεί να φτάσει μέχρι την τύφλωση. Σήμερα ο γιος της έχει αναπηρία σε ποσοστό 70%. «Ξέρει τι έχει. Βέβαια δεν ξέρει όλα τα στάδια της ασθένειας και πού μπορεί να φτάσει. Τον ενημερώνω σιγά σιγά» μας λέει η Ανθή, η οποία γνωρίζει πολύ καλά αυτή την πάθηση. Είναι η πάθηση από την οποία πάσχει και η ίδια! Το πρώτο «μπαμ», όπως το χαρακτηρίζει η ίδια, έγινε όταν ήταν 8 χρονών και το δεύτερο στα 19 της. Η όρασή της βρίσκεται κάτω από το 1/20. Ζει μέσα στις σκιές. Λόγω της πάθησής της, δεν εργάζεται ενώ η εκπαίδευσή της σταμάτησε σχετικά νωρίς. Αυτό που θέλει για τον γιο της, όπως και για άλλα παιδιά που έχουν κληρονομικές εκφυλιστικές ασθένειες ή άλλες παθήσεις όρασης, είναι μια αξιοπρεπή εκπαίδευση. Και γι’ αυτήν παλεύει. «Εγώ σταμάτησα στο γυμνάσιο. Δεν έβλεπα στον πίνακα, δεν μπορούσα να διαβάσω κι ας καθόμουν στο πρώτο θρανίο. Τότε δεν υπήρχαν τα μέσα να συνεχίσω. Λόγω της πάθησής μου, μετά πήγα στη Γαλακτοκομική Σχολή γιατί εκεί δεν έχει πολύ διάβασμα, έχει περισσότερο πρακτική» μας λέει η Ανθή. Από κει και πέρα, καμία εκπαίδευση, καμία εργασία. «Πώς να δουλέψω; Δεν γίνεται. Δεν πάω πουθενά χωρίς τον άντρα μου. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο μεθαύριο. Μπορεί η πάθηση να ξαναξυπνήσει και να μειωθεί κι άλλο η όρασή μου. Να είναι καλά η τύχη».

Εισπράκτορας-συνοδός σε τρένα "πετάει" έξω ένα 16χρονο κορίτσι

Από το :KAPISTRI

Με 18 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, δεν είναι εύκολο να επιζήσεις έξω

Τελικά αυτοί οι εργαζόμενοι στα τρένα δεν μπορούν να μάθουν ότι πρέπει να δείχνουν κι ένα ίχνος ανθρώπινης ευαισθησίας στα επαγγελματικά τους καθήκοντα.
Ένα ανήλικο κορίτσι 16 χρονών έμεινε εκτός τρένου χτες το βράδυ στις δέκα η ώρα κι έπρεπε, παρά λίγο, να διανυκτερεύσει στον κλειστό σιδηροδρομικό σταθμό με θερμοκρασίες ...Ανταρκτικής. Ευτυχώς που είχε κι ένα κινητό μαζί της και ζήτησε βοήθεια.
Η Τζένιφερ είχε επισκεφτεί το φίλο της στο Βερολίνο κι επέστρεφε σπίτι της. Πλήρωσε ένα εισιτήριο 5,10 ευρώ για να πάει και τόσα είχε και για την επιστροφή της. Δυστυχώς, η
εισπράκτορας απαίτησε 7,10 Ευρώ για το δρομολόγιο επιστροφής (δυο ευρώ παραπάνω, επειδή αγόρασε το εισιτήριο μέσα στο τρένο). Το κορίτσι όμως δεν είχε τα παραπανίσια χρήματα. Η σκληρόκαρδη εισπράκτορας δεν ήθελε καμιά συζήτηση μαζί της ούτε με τη μητέρα της κοπέλας στο κινητό και την έβγαλε ΕΞΩ από το τρένο. Το κορίτσι υποχρεώθηκε να κατέβει από το τρένο και τώρα ψάχνει να βρει το δίκιο της από τη Γερμανική Εταιρεία Τρένων, για την απάνθρωπη συμπεριφορά της υπαλλήλου. Θα υπάρξουν συνέπειες, είπε εκπρόσωπος της εταιρείας, αλλά το κορίτσι το έφαγε το κρύο μέχρι να έρθουν οι δικοί της να τη συμμαζέψουν.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ -PAIDEIA
www.exopaideia.blogspot.com
Σε αυτον τον ΙΣΤΟΤΟΠΟ θα δημοσιεύονται θέματα που έχουν σχέση με την παιδεία του εξωτερικού και της ιστορία των Ελλήνων του Εξωτερικού