Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Περί εναλλακτικής προεδρίας…
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη* Από το:ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η βρετανική αποικιοκρατία με το πρώτο δοτό σύνταγμα του 1882 εισήγαγε στην Κύπρο τη στρέβλωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας που άνθιζε τότε στην Ευρώπη και ειδικά στη Βρετανία και η οποία μάλιστα προχωρούσε σε νέες κατακτήσεις. Το σύνταγμα αυτό -και όσα προτάθηκαν στη συνέχεια- εισήγαγε την αρχή της φυλετικής ψήφου, κάτι που πουθενά αλλού δεν έγινε αποδεκτό, σε καμιά δημοκρατία. Ερχόταν άλλωστε σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές του διαφωτισμού. Έτσι βρεθήκαμε με ένα Νομοθετικό Συμβούλιο του οποίου οι βουλευτές δεν εκλέγονταν από ένα ενιαίο εκλογικό σώμα αλλά από τους Έλληνες και τους Τούρκους ξεχωριστά στη βάση φυλετικών κριτηρίων. Είναι η αρχή της κακοδαιμονίας της Κύπρου με τα διχοτομικά σχέδια του Λονδίνου να προωθούνται όλα τα επόμενα χρόνια.
Το δυστύχημα είναι πως ακόμη και σήμερα βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο που μας κληροδότησε η αποικιοκρατία. Και προτείνουμε οι ίδιοι τον δικοινοτισμό, την εναλλακτική προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο που οδηγούν επί της ουσίας στον εθνοφυλετικό διαχωρισμό της κοινωνίας και στη στρέβλωση και τον βιασμό της δημοκρατίας. Κανένας βέβαια δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα του όποιου Κύπριου πολίτη, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, να εκλεγεί σε οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα. Με την έννοια αυτή κανένας δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ένα Τουρκοκύπριο πολίτη από του να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όμως... Στις ΗΠΑ και στον Καναδά που είναι ομοσπονδίες, κανείς δεν πρότεινε τον δικοινοτισμό ή την εναλλακτική προεδρία για να εκλεγεί ο Αφροαμερικανός Μπαράκ Ομπάμα πρόεδρος. Κανείς δεν πρότεινε τον δικοινοτισμό και την εναλλακτική πρωθυπουργία στον Καναδά για να κυβερνήσουν τη χώρα αυτή Γαλλοκαναδοί πρωθυπουργοί περισσότερο από 25 χρόνια τα τελευταία 40. Για την εκλογή Αφροαμερικανών και Γαλλοκαναδών στις ανώτατες πολιτειακές θέσεις των χωρών τους δεν χρειάστηκε η στρέβλωση και ο βιασμός της δημοκρατίας, έστω και αν προέρχονται από μειονότητες. Ούτε και το ομοσπονδιακό σύστημα των χωρών αυτών χρειάστηκε να μεταλλαγεί για το σκοπό αυτό σε διζωνικό-δικοινοτικό.

Ξανά χιονοθύλλες και χάος στη Γερμανία

Από το KAPISTRI
 Εκατοντάδες ατυχήματα στους δρόμους, όπου δεν "κινείται" φύλλο
Ιδιαίτερα στη Βόρεια Γερμανία, η νέα κακοκαιρία που ξέσπασε πάλι σήμερα, ακινητοποίησε την οδική κίνηση στις εθνικές οδούς, όπου έγιναν πάρα πολλά ατυχήματα. Πριν από λίγο η αστυνομία δήλωσε ότι μαζί με τις εκατοντάδες τραυματίες, έχουμε και τρεις νεκρούς.  Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συνέχιση κι επιδείνωση της κακοκαιρίας. 
Εδώ που τα λέμε, είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοιον "χειμωνιάτικο" καιρό στη Γερμανία.

Μετανάστες το 10% του πληθυσμού του νομού,

Από το KAPISTRI
Σε 7.000 περίπου ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων ξένων χωρών, ευρωπαϊκών ή μη, που έχουν νόμιμη άδεια παραμονής και ζουν στο Ρέθυμνο. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί που σήμερα βρίσκονται επίσημα καταγεγραμμένοι στο αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ρεθύμνου και πληρούν όλες της προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, είναι 6.866. Φυσικά υπάρχουν και οι διαμένοντες παράνομα, εκείνοι δηλαδή που είτε δεν πήραν ποτέ άδεια παραμονής είτε πήραν αλλά στη συνέχεια τους αφαιρέθηκε για κάποιο λόγο, ο αριθμός των οποίων, κατ’ εκτιμήσεις, φτάνει τις 3.000.Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 10% του πληθυσμού του νομού, είναι μετανάστες.
Οι αλλοδαποί κάτοικοι του Ρεθύμνου, πολλοί απ’ τους οποίους διαμένουν επί χρόνια είτε στην πόλη είτε στην ενδοχώρα, αποτελούν μια μεγάλη πολυεθνική κοινότητα. Προέρχονται από κάθε σημείο του πλανήτη αφού είναι υπήκοοι 52 διαφορετικών χωρών. Από τα Βαλκάνια ως την Κούβα και από την Αίγυπτο μέχρι την Αυστραλία.

Τη μεγαλύτερη κοινότητα αριθμούν οι Αλβανοί, που αποτελούν το μισό περίπου του συνόλου των μεταναστών του νομού και ανέρχονται σε 4.246 άτομα. Ακολουθούν οι Ινδοί που φτάνουν τους 947 και έπονται οι υπήκοοι Συρίας οι οποίοι φτάνουν τους 635. Οι υπήκοοι χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία-Μολδαβία-Ρωσία-Γεωργία) έχουν επίσης μια δυναμική κοινότητα στο Ρέθυμνο. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις εκείνες μεταναστών που μάλλον νιώθουν «μοναξιά» καθώς αποτελούν μονάδα, όπως ο Λίβυος μετανάστης, η Λευκορωσίδα, η Αυστραλέζα, ο Γκανέζος, η Δομινικανή, ο Ισραηλίτης, η Αιθιοπή, η Ουγγαρέζα, η Σουδανέζα κ.λπ.
Οι άνδρες μετανάστες υπερέχουν αριθμητικά των γυναικών αφού ανέρχονται σε 3.985 έναντι 2.931. Ο συνολικός αριθμός των νομίμως διαμενόντων μεταναστών στο Ρέθυμνο, έχει ελάχιστα διαφοροποιηθεί το 2009 σε σχέση με το 2008 με μια μικρή αύξηση.