Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010

Ερευνητικές συνεργασίες με καταξιωμένα ιδρύματα του εξωτερικού

Από το KAPISTRI
Φέτος το Πανεπιστήμιο Πατρών γιορτάζει τα 45 χρόνια της ίδρυσής του. στερα από μια δημιουργική και αναπτυξιακή πορεία, είναι το τρίτο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της χώρας στο οποίο λειτουργούν 4 σχολές με 22 τμήματα, στα οποία παρέχεται εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Οι φοιτητές του, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, ανέρχονται σε περίπου 28.000. Ο αριθμός του πάσης φύσεως προσωπικού υπερβαίνει τα 2.500 άτομα.
 
Το πανεπιστήμιο συνέβαλε και συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα, καθώς και στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας μας, με την παραγωγή και τη μετάδοση υψηλού επιπέδου γνώσης, εκπαίδευσης και έρευνας. Ο πρωτοποριακός του χαρακτήρας εξακολουθεί να το χαρακτηρίζει. Η διεθνοποίηση του πανεπιστημίου αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του, έχει δε συνάψει συμφωνίες εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας με καταξιωμένα πανεπιστήμια σε Ευρώπη, Αμερική, Κίνα, Αφρική, Μέση Ανατολή.
Η σύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με τον κοινωνικό περίγυρο αποτελεί στρατηγική του και η συμβολή του στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής είναι ουσιαστική. Το πανεπιστήμιο συμβάλλει στη δημιουργία και στην προαγωγή του πολιτισμού ως μέρος της αποστολής του. Συμβάλλει, επίσης, στην αναβάθμιση της προσφοράς υπηρεσιών υγείας στην πόλη των Πατρών και στην ευρύτερη περιφέρεια, μέσω της Ιατρικής του Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος, στην εκπόνηση ειδικών μελετών για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας και στην προβολή νέων ιδεών, στην αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: H ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Από το KAPISTRI 
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*


Καθημερινά βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα. Δεν περνά μέρα χωρίς η χώρα να αντιμετωπίζεται με πικρόχολα σχόλια στο διεθνή τύπο. Φήμες και σενάρια πάνε κι έρχονται. Σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να οδηγείται σε πτώχευση ή να εξέρχεται της ευρωζώνης. Χωρίς να αρνείται κανείς το υπαρκτό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διεθνείς κερδοσκόποι εκμεταλλεύονται την αδυναμία της χώρας και την υποχρεώνουν να δανείζεται με υπέρογκους τόκους σε σχέση με άλλες χώρες. 
Και ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι οικονομίες και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά αυτές της ζώνης του ευρώ η Ελλάδα δέχεται τις πιο σκληρές επιθέσεις από τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών επειδή θεωρείται ο αδύνατος κρίκος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο αγγλοσαξονικός τύπος είναι αυτός που σέρνει το χορό των επιθέσεων. Ξαφνικά Άγγλοι και Αμερικανοί που στο παρελθόν υπονόμευσαν με κάθε τρόπο το ευρώ, σήμερα παρουσιάζονται τάχα ως «υπερασπιστές» του, διακινώντας φήμες και σενάρια για την Ελλάδα. Ακόμη μια φορά, χωρίς να αρνείται κανείς το σοβαρό υπαρκτό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίθεση εναντίον της Ελλάδας στοχεύει και την ίδια την σταθερότητα του ευρωπαϊκού νομίσματος και μέσω αυτού την ίδια τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βουλγάρικο κύκλωμα προώθησης λαθρομεταναστών οργιάζει στην Θεσπρωτία!

Από το: KAPISTRI
Σε καθημερινή βάση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας,καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συγκεντρώνονται λαθρομετανάστες, προσπαθώντας να βρουν τρόπο για να… «τρυπώσουν» κρυφά σε κάποια νταλίκα.Τα κυκλώματα προώθησης λαθρομεταναστών οριγιάζουν στην περιοχή!Τη σύλληψη τεσσάρων Βούλγαρων διακινητών - μελών διεθνούς κυκλώματος προώθησης λαθρομεταναστών - σε δύο περιστατικά,ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.Αναλυτικά: -Στις 10.00΄ χθες,στο 3ο χλμ της Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων από περιπολούντες αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Βουλγαρίας γιατί μετέφεραν από κοινού προς το εσωτερικό της Χώρας με Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο με πινακίδες Βουλγαρίας, ιδιοκτησίας έτερου ομοεθνή τους, τρεις λαθρομετανάστες Ασιατικής καταγωγής με τελικό προορισμό την Πάτρα Αχαΐας έναντι χρηματικής αμοιβής.- Μία ώρα αργότερα,στην είσοδο της Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσας από περιπολούντες αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Βουλγαρίας γιατί μετέφεραν από κοινού με δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα με Βουλγαρικές πινακίδες, ιδιοκτησίας έτερων ομοεθνών τους, πέντε ενήλικες αλλοδαπούς Ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι συνόδευαν και τέσσερα ανήλικα παιδιά τους, με σκοπό να τους προωθήσουν μέσω του λιμένα Ηγουμενίτσας προς το Μπάρι Ιταλίας. Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πλαστά διαβατήρια Βουλγαρίας και πέντε πλαστά δελτία ταυτότητας Βουλγαρίας.Οι διακινητές και οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν θα οδηγούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας, ενώ τα τρία αυτοκίνητα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Η ακριτική Πωγωνιανή τιμά τον Κάρολο Παπούλια

Από το KAPISTRI 
Οι παλιοί καλοί φίλοι, από τα παιδιά χρόνια διοργάνωσαν, μια ξεχωριστή εκδήλωσηΣύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Φοιτησάντων στο Γυμνάσιο - Λύκειο Πωγωνιανής, καθώς και των εκπολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής Πωγωνίου, διοργανώνεται ειδική "πωγωνίσια" βραδιά για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.   Με την επίδοση τιμητικής πλακέτας, αλλά και με άλλα ενθυμήματα από τη μαθητική του ζωή στο ιστορικό Γυμνάσιο Πωγωνιανής, ο Σύνδεσμος Φοιτησάντων στο ακριτικό αυτό πνευματικό Ίδρυμα, θα τιμήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση και θα παραστεί στην ειδική τελετή. 
Η πανηγυρική εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, στις 9 μ.μ. στο  ξενοδοχείο Grand Serai Ξενία στην πόλη των Ιωαννίνων. 
Παίρνουν μέρος και συνδιοργανώνουν η Διευρυμένη Κοινότητα Πωγωνιανής, ο Σύνδεσμος Φοιτησάντων στο Γυμνάσιο – Λύκειο Πωγωνιανής και οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι Δολού, Δρυμάδων, Πωγωνιανής και Σταυροσκιαδίου. 
Θα είναι μια ξεχωριστή βραδιά ανταμώματος και συγκίνησης για τον συμπατριώτη μας Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ!

   Από το KAPISTRI
Γράφει ο Ναπολέων Γιωτίτσας(αναγνώστης μας από την Φραγκφούρτη)
Αγαπητο fimotro,
με αφορμή τους καθημερινούς αγροτικούς αγώνες, κάνω τις παρακάτω σκέψεις : Τόσον καιρό που ασχολούμαι με τις διεθνείς ειδήσεις δεν καταλάβαινα, γιατί δεν μπορούν να βρουν μια λύση, όλοι αυτοί που δαπανούν κόπο και χρήμα για το καλό των Αφγανών. Ακόμα δεν κατάλαβα γιατί το Αφγανιστάν δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, παρά τη συνεχή βοήθεια και τις ενισχύσεις της Διεθνούς Κοινότητας! Τώρα, έτσι ξαφνικά, επιτέλους το κατάλαβα. Τώρα μού ήρθε, όμως...
μια ιδέα: Το Αφγανιστάν είναι σαν το Τρακτεριστάν, το Χωριοχαλαστάν και το @@λακιστάν!
Κάθε μέρα ζαλίζομαι με τις ειδήσεις από το Αφγανιστάν. Να κι εχθές, ακόμα, διάβασα για την επίσκεψη του προέδρου Καρσάι στη Γερμανία. Πάλι ζητά βοήθεια από τις μεγάλες δυνάμεις, γιατί τόσα χρόνια, ύστερα από το "τέλος" του πολέμου, οι κρατικές του υπηρεσίες δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Είναι γυάλινα κι ευαίσθητα. Και τόση βοήθεια πού πάει; Άφαντη και αναποτελεσματική αποδεικνύεται!