Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Οι συνετεύξεις έγιναν πολύ βαρετές

 Οι δημοσιογράφοι καλά κάνουν, οι πολιτικοί τι γυρεύουν;
Από το KAPISTRI
 
(η φωτογραφία είναι τυχαία και το κείμενο δεν έχει άμεση σχέση με τα εικονιζόμενα πρόσωπα)
 Αν σκεφτεί κανείς ότι οι αρχαίοι έλεγαν ότι "ουκ εν τω πολλώ το ευ", τότε καταλαβαίνουμε ότι οι καθημερινές συνεντεύξεις σε επιλεγμένα κανάλια, μόνο τα κανάλια εξυπηρετούν.
Τι κακό και χάλι είναι αυτό, να βγαίνει ο κάθε υπουργός από κανάλι σε κανάλι για να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια; Κάποτε κοροϊδεύαμε τους τηλεορασάκηδες, σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί και μάλιστα κυβερνητικοί (υπουργοί και υφυπουργοί) να

Ποιος δεν τσικνίζει με 80.000 ευρώ για μια εκπομπή;

Καιρό είχαμε να ασχοληθούμε με την ΕΡΤ, εσείς όμως δίνετε το δικαίωμα! 
Από το KAPISTRI


Μάλλον μάς δουλεύουν οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ και με ... την άδεια της κυβέρνησης (να μην πω το ανέκδοτο ... της Αστυνομίας). Σε πολλά ιστολόγια ανέβηκε  ... μαζί με την είδηση και η πίεση του καθενός μας, του κάθε Έλληνα που βλέπει τις μαύρες μέρες και  τα πανηγύρια του ... Γερουλάνου. Καλά! μέχρι πότε θα ... δουλευόμαστε μεταξύ μας; Ακόμα να δώσετε ένα ακλό παράδειγμα;Γρηγόρότερα οι "Εξαιρέσεις"των υπαλλήλων της Βουλής, τώρα η εξαίρεση του  κατά τα άλλα εξαίρετου ηθοποιού Παπαδόπουλου κι αύριο, αύριο θα δούμε!
 Βρε, πρόεδρε, της ΕΡΤ, καινούριε με παλιές κακές συνήθειες, δεν πήρες μυρωδιά, δεν άκουσες για την αγανάκτηση του κόσμου στην πρόκληση της ΕΡΤ;  Από τα απίστευτα που συμβαίνουν στην κρατική τηλεόραση. Άλλαξε η διοίκηση, όχι όμως οι παλιές κακές συνήθειες. Υπάλληλοι, τεχνικοί και

Σήμερα η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

http://kapistri.blogspot.com/2010/02/blog-post_7831.htmlΑπό το: KAPISTRI 
Οι πιο συχνές παρανοήσεις σχετικά με τον καρκίνο
Στη Γερμανία αρρωσταίνουν από καρκίνο 430.000 άνθρωποι, μικρής και μεγάλης ηλικίας και οι 230.000 από αυτούς πεθαίνουν. Είναι αναπόφευκτη μοίρα των ανθρώπων ή είναι η ιατρική ακόμα τόσο "ανήμπορη";  Και τα δύο δεν είναι αληθή.  Δεν είναι αναπόφευκτη μοίρα αλλά και οι γιατροί μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα και να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή μας και τη ζωή των μισών τουλάχιστον από αυτούς που πεθαίνουν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Η πρόληψη είναι το σπουδαιότερο θέμα, με το οποίο  μπορεί να βοηθήσει κανείς τους καρκινοπαθείς. Πέντε είναι οι βασικοί κανόνες, που μπορεί να προλάβεικαι ή να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο από τον καρκίνο: Οινόπνευμα, τσιγάρο, αλόγιστη έκθεση στον ήλιο (ηλιοθεραπεία), υγιεινή διατροφή και γυμναστική.
Το σπουδαιότερο: ΠΡΟΛΗΨΗ !!!

Φωτογραφική έκθεση με θέμα την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Από το ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟΜία ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση βασισμένη στο μεγάλο αρχείο του κ. Κώστα Κόκκα, με θέμα την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων θα παρουσιαστεί στο κοινό για δύο εβδομάδες, από την Δευτέρα 15 μέχρι την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επέτειο από το μεγάλο ιστορικό γεγονός.Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερες από 80 φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν τα γεγονότα του πολέμου, τους πρωταγωνιστές τους στρατιώτες, τους διπλωμάτες και τους θρησκευτικούς ηγέτες της εποχής.Παράλληλα οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να δουν στιγμιότυπα από τον εορτασμό της μεγάλης επετείου της Απελευθέρωσης και από τις εκκλησίες των Χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων που υπήρχαν στα Γιάννινα.Η έκθεση θα παρουσιαστεί στον εσωτερικό χώρο της εισόδου της Νομαρχίας Ιωαννίνων και θα είναι ανοιχτή κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αξιολόγηση της Έρευνας και όχι του Πανεπιστήμιου

Ο Γιώργος Ζάχος Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταθέτει την άποψή του για ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει έντονα τον τελευταίο καιρό στα Γιάννενα. Πώς αξιολογείται ένα πανεπιστήμιο και πότε ξέρουμε πραγματικά αν είναι καλό;

 Επειδή κατά καιρούς εμφανίζονται δημοσιεύματα που αναφέρονται στα θέματα αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας επιτρέψτε μου να καταθέσω μερικές σκέψεις:
Τα Πανεπιστήμια αποβλέπουν, κυρίως, στην  εκπαίδευση και επαγγελματική επάρκεια των φοιτητών τους,  στην πραγματοποίηση επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και στη συμβολή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.
Η απαίτηση να λειτουργούν αποδοτικά τόσο απέναντι στις αρχές, και τους φορολογούμενους, όσο και τους φοιτητές και την κοινωνία έφεραν στο προσκήνιο την συζήτηση για αυτό-αξιολόγηση  και να έτερο-αξιολόγησή τους.
Οι δείκτες και μέθοδοι που επινοήθηκαν επιδιώκουν να αξιολογήσουν όλες τις δραστηριότητες και τις συνιστώσες ενός Πανεπιστημίου: α) την προσφερόμενη διδασκαλία και εκπαίδευση, β) τη σχέση εκπαίδευσης και  απασχόλησης των αποφοίτων, γ) την εκτελούμενη έρευνα, δ) το ακαδημαϊκό και υποστηρικτικό προσωπικό, ε) τη διοικητική τους λειτουργία, στ) την οικονομική τους διαχείριση, ζ) Τις ακαδημαϊκές και υποστηρικτικές υποδομές κ.α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΜΟΝΤΡΕΑΛ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο Μοντρεάλ εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Ομίλου Ελλήνων Λογοτεχνών Μοντρεάλ. Η εκδήλωση έγινε κάτω από την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ και σ’αυτή απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Πρόξενος Μαρία Καρνούτσου.
     Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων μελών του Ομίλου στα Ελληνικά και στα Γαλλικά. Απήγγειλαν ηθοποιοί του Μοντρεάλ ελληνικής καταγωγής και μέλη της μεταφραστικής ομάδας των Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ. Ο νεοελληνιστής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ Jacques Bouchard χαιρέτησε την εκδήλωση και ανέφερε ότι η μεταφραστική του ομάδα θα μεταφράσει ποιήματα των μελών του Ομίλου για την έκδοση μιας δίγλωσσης ανθολογίας. Το μέλος του Ομίλου Βησσαρίωνας Χατζηδαβίδ αναφέρθηκε στα 30 χρόνια του Ομίλου, στη ζωή και τις δραστηριότητές του. Ο Φώτης Κομπορόζος, επίσης μέλος του Ομίλου, αναφέρτηκε σ’αυτούς που έφυγαν και απάγγειλε ποιήματά τους. Ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ, καθηγητής Στέφανος Κωνσταντινίδης έκανε μια σύντομη αναφορά στη λογοτεχνία της Διασποράς στην οποία εντάσσεται και η προσπάθεια του Ομίλου Ελλήνων Λογοτεχνών Μόντρεαλ.
     Οι Έλληνες ηθοποιοί που πήραν μέρος στην εκδήλωση ήταν η Τασία Χριστοδούλου, ο Ανδρέας Απέργης και η Αλεξάνδρα Βαλάση. Από την μεταφραστική ομάδα των Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ πήραν μέρος η Carole Doyon, η Thérèse Desjardins και ο Paul Paiment. Ο καλλιτέχνης Πέτρος Πλαρινός παρουσίασε ελληνικές νότες στο πιάνο.
     Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων, αξιωματούχοι οργανισμών, φοιτητές, καθηγητές, αλλά και πολλοί απλοί άνθρωποι από την ελληνική παροικία του Μοντρεάλ.