Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ταλάτ είναι το καρότο κι ο Έρογλου το μαστίγιο

 Αναδημοσιεύεται από το KAPISTRI
 Από το φίλο και αναγνώστη μας, καθηγητή κ. Στέφανο Κωνσταντινίδη, πήραμε το παρακάτω άρθρο ενός Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, με συγκεκριμένες θέσεις  (που πολλές φορές είναι καλύτερες από πολλών δικών μας) με την παράκληση να το δημοσιεύσω. Ο ίδιος τοπυρκοκύπριος δημοσιογράφος δημοσιεύει καθημερινά ένα άρθρο σε ελληνική εφημερίδα της Λευκωσίας. Εμείς το δημοσιεύουμε ευχαρίστως:
Ο Ταλάτ είναι το καρότο κι ο Έρογλου το μαστίγιο
του Σενέρ Λεβέντ  

Μερικοί από εμάς δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη την εξής απλή πραγματικότητα: Κανείς στη βόρεια Κύπρο δεν μπορεί να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα αν δεν τον εγκρίνει η Άγκυρα. Αν θέλετε αποκαλέστε τον ηγέτη της κοινότητας, αν θέλετε αποκαλέστε τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Δεν γίνεται αν δεν έχει την άδεια της Άγκυρας. Πόσες φορές το γράψαμε. Αλλά φαίνεται πως δεν καταφέραμε να το εξηγήσουμε σωστά. Όσοι μέχρι σήμερα επιθύμησαν να το κάνουν αυτό χωρίς να πάρουν την άδεια της Άγκυρας, έμειναν μόνο με την επιθυμία. Κάποιοι από αυτούς απειλήθηκαν. Κάποιοι αναγκάστηκαν να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους κατόπιν πιέσεων. Κάποιοι νικήθηκαν με δόλο. Κάποιοι παρασύρθηκαν από τον τυφώνα που φύσηξε από την Άγκυρα. Σε κανέναν δεν έλαχε μέχρι σήμερα να πάρει αυτό το θώκο χωρίς να το θέλει η Άγκυρα. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είδε στην ηγεσία της κανέναν που δεν τον επιθυμούσε η Άγκυρα. Άραγε θα συμβεί αυτό από 'δω και μπρος;
Κοιτάξτε τι λένε τώρα. Η Άγκυρα εγκρίνει τον Ταλάτ. Δεν εγκρίνει, λένε, τον Έρογλου. Γιατί; Διότι ο Ταλάτ θέλει λύση, λένε, ενώ ο Έρογλου είναι οπαδός της μη λύσης. Η πολιτική του Έρογλου συγκρούεται, λένε, με την πολιτική της Τουρκίας. Είναι, λένε, αντίθετη με τα συμφέροντα της Τουρκίας. Θα καταρρεύσουν οι συνομιλίες, λένε, αν καθίσει εκείνος στο τραπέζι στη θέση του Ταλάτ. Μάλιστα, μπορεί ακόμη να σηκωθεί και να φύγει από το τραπέζι ο Χριστόφιας. Αν δεχτούμε ως ορθά τα όσα λένε οι κύκλοι αυτοί, καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: Ο Έρογλου κατήλθε ως υποψήφιος χωρίς να πάρει την έγκριση της Άγκυρας και ετοιμάζεται να αντιταχθεί σε αυτήν κερδίζοντας τις εκλογές! Παραγκωνίζοντας όλα όσα έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Άγκυρα μέχρι σήμερα, θα θέσει τις δικές του απαιτήσεις! Και αυτές θα εδράζονται στις δύο κυριαρχίες, στις δύο ταυτότητες και στους δύο λαούς, όχι στην ενωμένη Κύπρο, στην ομοσπονδία κλπ. Δηλαδή θα εδράζονται στο χωριστό κράτος. Είναι στ' αλήθεια έτσι τα πράγματα;

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΑΠΟ το KAPISTRI
Αγαπητοί διαχειριστές του KAPISTRI,
άνοιξα το blog kapistri και είδα το κείμενο μου δημοσευμένο. Σας  ευχαριστώ πολύ.
Επειδή σήμερα που είναι και Τσικνοπέμπτη, που είναι η αρχή του αποκριάτικου ξεφαντώματρος σας γράφω μερικά από τα γιαννιώτικα στιχοπλάκια για τη Τσικνοπέμπτη. 
Αυτά είναι από την συλλογή του καθηγητή ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ ΣΑΛΛΑΜΑΓΓΑ "Άαπαντα" τόμος 1  
(ΤΟ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΣΤΙΧΟΠΛΑΚΙ) σελ 30-31
Φιλικά
Αναγνώστης σας

Ποιός είδι πράσιν άλογα ψηλά σαν τα ραβίθια
Κουτσός στούν κάμπο έτριχι να φτάση καβαλλάρη
Γκαβός βελόνα γύρηυι μέσα στον αχυρώνα.
Κι ένας κουφός του έλιγε:- την άκουσα που βρόντα
Ποιός είδι το σκαντζόχοιρο μ' ένα τσαπί στην πλάτη
να φέρνει γύρα τα χωριά να λέη :-ποιός θέλ' αργάτη;
Ποιός είδι θυλικό παππά κι διάκου αγγαστρωμένου 
ποιός είδι και το γούμενου τριών μερών λεχώνα
Από την πόρτα σου πιρνώ, σι βλέπω αλευρωμένη 
κι αμέσως ικατάλαβα  πως τυγανίζεις ψάρια.
Από την πόλη έρχουμι κι στην κορφή κανέλλα
χαμήλουσ΄το φισάκι σου, να μη  σ΄φαν η ο ουμπρέλα.
Είπαμαν ψέμματα πουλλά, ας πούμε κι μι' αλήθια
-φουρτώσανι τουν πόντικα, σαράντα  κουλουκίθια
τα κουλουκίθια είχαν νιρό, κι μέσα μπακακάκια
τα κουλουκίθια έσπασαν  κι γιόμσαν τα σουκάκια   
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ