Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

Να ψηφίζουν οι μετανάστες;

Από το: KAPISTRI 
Παν μέτρον άριστον και όχι παν μέτρον άχρηστον!

     O υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως λέμε τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών,  παρουσίασε στο υπουργείο το προσχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα αφορά στην  ιθαγένεια ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων. Μετά τη δημόσια διαβούλευση και αφού ενσωματώθηκαν οι προτάσεις πολιτών, φορέων και κομμάτων το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει μια σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώνει ο κάθε υποψήφιος για ελληνοποίηση. Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται  μεγαλύτερος χρόνος νόμιμης παραμονής του στην Ελλάδα,  μεγαλύτερης διάρκειας φοίτηση σε ελληνικό σχολέιο, καθώς κι εξετάσεις για διαπίστωση επάρκειας της ελληνικής γλώσσας, στοιχείων Ιστορίας και Πολιτικής Αγωγής.
     Το κυριότερο για μενα είναι πώς μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο υποψήφιος προς ελληνοποίηση αποδέχεται τη ζωή, την κουλτούρα και την πραγματικότητα αυτής της χώρας που θα γίνει πατρίδα του; Μια απλή δήλωση με παράβολο ή χωρίς παράβολο νομίζω δεν είναι αρκετό.
Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι ΠΟΤΕ θα μπορεί να ελληνοποιηθεί κάποιος;
Ποιο είναι το πλήρωμα του χρόνου, για να θυμηθούμε και την ελληνική θυμοσοφία: Κάθε πράγμα στον καιρό του! Όχι ευκαιριακά, αλλά ώριμα πρέπει να γίνει η διαδικασία. Δεν θέλω να κάνω κανέναν υπαινιγμό για βεβιασμένες αποφάσεις, αλλά να έτσι μου έρχεται τώρα στο μυαλό.
     Εδώ γίνεται χαμός με την οικονομική ανέχεια των Ελλήνων κι εμείς συζητάμε για τον Καλλικράτη και την ψήφο στο μετανάστη (το χωριό καίγεται και ... λούζεται). Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τη σπουδαιότητα και των δύο σχεδίων, βάζουμε το ερώτημα:  
Ήρθε ο καιρός τους;

Απεργούν και οι πανεπιστημιακοί

Από το: KAPISTRI   
Άλλη μια συμμετοχή στην απεργία της προσεχούς Τετάρτης, αυτή τη φορά από το σύλλογο των καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 


Η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Τετάρτη, προβάλλοντας τα εξής αιτήματα: 
 Να μη μειωθούν οι μισθοί τους, γιατί η πολιτική κρατήσεων έχει ήδη εφαρμοστεί στον κλάδο, να ενσωματωθούν τα επιδόματα στους μισθούς τους, να καλυφθούν οι μισθολογικές απώλειες της τελευταίας δεκαετία με νέο ακαδημαϊκό μισθολόγιο συνδεδεμένο με τους μισθούς των δικαστικών.

Εκτός από τα μισθολογικά του κλάδου, ο σύλλογος καθηγητών ζητάει να φτάσει η χρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας τουλάχιστον στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και να
τριπλασιαστούν οι δαπάνες της έρευνας, αλλά και να διοριστούν άμεσα οι 650 εκλεγμένοι σε πανεπιστημιακές θέσεις. «Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ώστε να ενώσουμε τη φωνή μας με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διότι όσο δεν αντιδρούμε, τόσο δυσκολότερες ημέρες θα έρθουν για όλους μας»,καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος. Επίσης, απόφαση συμμετοχής στην απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη, έχει πάρει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, αλλά και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Τέλος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ανακοίνωση-κάλεσμα για την απεργία τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι μεγάλοι αγώνες των περασμένων χρόνων, η έκρηξη του Δεκέμβρη του 2008, η παρακαταθήκη της απεργίας της 17ης του Δεκέμβρη έδειξαν ότι μέσα στην κοινωνία υπάρχουν μεγάλα αποθέματα αγωνιστικότητας, οργής, διεκδίκησης»