Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Στη Φινλανδία ο Μιχάλης Παντούλας

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας από 14 έως 18 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στη Φινλανδία, υπεύθυνος Κλιμακίου βουλευτών.Η μετάβαση του Κλιμακίου οργανώθηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, το Υπουργείο Παιδείας και τη Φινλανδική Πρεσβεία. Σκοπός της αποστολής είναι η επιτόπια μελέτη του Φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος.

«Όταν ένας ξένος μιλά Ελληνικά καλύτερα κι από τους Έλληνες...»

Η τηλεόραση στο σαλόνι ανοιχτή, παίζει μονάχη της, χωρίς κοινό. Αδιάφορα γυρνάω το κεφάλι, σαν απόκριση στη φωνή που ακούγεται. Κάτι δεν πάει καλά...
Η εικόνα δε συνάδει με τον ήχο...
Στην οθόνη ένας άντρας της μαύρης φυλής, με καταγωγή μάλλον από κάποια χώρα της Αφρικής, μιλά άπταιστα Ελληνικά από άποψη προφοράς, σύνταξης και λεξιλογίου. Ακούγοντάς τον να μιλά, χωρίς να τον βλέπεις, πιστεύεις ότι μιλάει κάποιος Έλληνας, δεν μπορεί να χωρέσει ο νους σου πως η γλώσσα σου ακούγεται τόσο οικεία στα χείλη κάποιου «ξένου». Να που η πραγματικότητα σε ξεπερνά.
Το θέμα των μεταναστών είναι σχεδόν πάντα επίκαιρο. Δε σκοπεύω ούτε να το αναλύσω μέσω αυτού του άρθρου ούτε να ψάξω να βρω ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.
Εκείνη, όμως,  η φωνή σε συνδυασμό με το πρόσωπο του νεαρού άντρα, με έβαλαν σε σκέψεις και βαθύ προβληματισμό.
Πολλές φορές, εμείς, οι ίδιοι οι Έλληνες, που η ελληνική γλώσσα είναι η μητρική μας, δείχνουμε μια ασέβεια καθώς τη χρησιμοποιούμε και μια υποτίμηση. Αδιαφορούμε για τη σωστή χρήση της, την παραμελούμε αγνοώντας πως ίσως πρόκειται για την πιο πλούσια γλώσσα που έχει ποτέ εφευρεθεί...