Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από το KAPISTRI  
Γράφει ο αναγνώστης μας: ΞΕΝΟΦΩΝ ΔΡΟΣΟΣ, Γ.Γ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουτσελιού Ιωαννίνων
Η παράσταση "το γαϊτανάκι" είναι από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις των συλλόγων του Κάστρου και της Λούτσας (τούρκικοι καφενέδες) Ιωαννίνων

Το γαϊτανάκι εμφανίσθηκε στην Ελλάδα επί τουρκοκρατίας, στα μέσα του 19ου αιώνα και προέρχεται η λέξη σύμφωνα με το λεξικό του Ελευθερουδάκη  από την Ιταλία, που σημαίνει γαϊτανάκι = γαετανον, πλέγμα από την γαετάν  της Ιταλίας.
Πιθανότατα το γαϊτανάκι  ήρθε στην Ήπειρο  από τη  Νότια Ιταλία,  διότι πήγαιναν πολλοί Έλληνες στην Ιταλία, διότι δεν μπορούσαν να αντέξουν τους δυνάστες. Οι Ηπειρώτες με τους Ιταλούς είχαν πολλές επαφές  και αυτό επηρέασε  τον πολιτισμό των δύο κρατών  και σ΄ορισμένα από τα ηθη και έθιμα. Από την Ιταλία ήρθε στα Γιάννενα η κατασκευή του λεπτού  γαΪτανιού (κορδονιού) και στα Γιάννενα η παραγωγή ήταν μεγάλη . Μ' αυτή τη παραγωγή  ασχολούνταν οι Εβραίοι. Οι Εβραίοι στήναν τους μικρούς αργαλιούς  μπροστά στην πόρτα και έπλεκαν το γαϊτάνι . Οι Γιαννιώτες έμποροι της εποχής εκείνης, που ταξίδευαν  στην Σικελία  είδαν εικονογραφημένες παραστάσεις. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το "γαϊτάνιο πλέγμα" είναι  και το δικό μας αποκριάτικο έθιμο Το αποκριάτικο γαϊτανάκι.
Ο Γ. Παπανικολάου ή Μπαμπούρης  και άλλοι  βεβαιώνοιυν  ότι το γαϊτανάκι  πρωτοπαίχτηκε από τον αρχηγό Θεοδωράκη Γρίβα  στα Γιάννενα το 1854  με την επανάσταση για την απελευθέρωση της ΗΠΕΙΡΩΤΟΘΕΣΣΑΛΊΑΣ . Το 1847 ο Γρίβας είχε στασιάσει  εναντίον του βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα  και με την αποτυχία του εναντίον του Όθωνα  κατέφυγε στο τουρκικό έδαφος  μετά το Αγγλικό διάβημα  κατέληξε στην Ήπειρο  μαζί με τριακόσια παλληκάρια. Ο Γρίβας καθόταν σ' ένα σπίτι στα Γιάννενα  εκεί που ήταν το γυμνάσιο θηλέων. Σήμερα είναι το Ι. Κ. Α.  Εκεί καθόταν μιά γριά  πανύψηλη , που φορούσε ένα μαύρο μαντήλι και  κατω από το μαντήλι  ένα κόκκινο φεσάκι, ήταν η νοικοκυρα του σπιτιού. Εκεί είχε μείνει ο Γρίβας. Την οδό που έμεινε,  ο δήμος την ονόμασε  ΟΔΟΣ ΓΡΙΒΑ και οι κάτοικοι του Κουτσελιού στη περιοχή που έμεινε και πολέμησε  ο Γρίβας ονομάσθηκαν Γριβαίοι. Ακόμη και τα παλληκάρια του πού είχαν καταταχθεί  ονομάσθηκαν Γριβαίοι.
 Για το γαϊτανάκι δεν είναι γνωστές οι λεπτομέριες  πότε διδάχθηκε  από το Γρίβα . Το 1847 ή το1848. Το 1854  παίχτηκε από το Γρίβα  στο Κουτσελιό. Στα Γιάννενα σύμφωνα με τα γραφτά του  Νασίμ  Νεκάστρο,  ξαναεμφανίσθηκε  μετά την ανακοχή του πολέμου  του 1897 το 1898.

Aλλάζει το σχολείο απ του χρόνου;

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ                       
Περικοπές ύλης, «ψηφιακή τάξη» και πιστοποιητικό επάρκειας για τους εκπαιδευτικούς 
Νέο σχολείο με νέους εκπαιδευτικούς. Στη νέα τάξη ο εκπαιδευτικός θα κάθεται σε μικρό γραφείο που δεν θα φαντάζει μεγαλύτερο από τα θρανία των μαθητών. Δεν θα υπάρχει ο κλασικός μαυροπίνακας, αλλά διαδραστικοί πίνακες τους οποίους θα χειρίζονται οι εκπαιδευτικοί μέσα από το φορητό κομπιούτερ τους. Υπολογιστές θα υπάρχουν παντού. Οι εκπαιδευτικοί θα επικοινωνούν με το υπουργείο Παιδείας από όλες τις γωνιές της χώρας μέσω τηλεδιασκέψεων. 
Τα μαθήματα που θα διδάσκονται στη διάρκεια των σπουδών τους οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αλλάζουν, ενώ απαραίτητο θα είναι στο μέλλον το Πιστοποιητικό Εκπαιδευτικής Επάρκειας στις εξετάσεις για την πρόσληψή τους στον δημόσιο τομέα. 
Ολα αυτά αποτελούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα «ψηφιακή τάξη» και την εικόνα του σχολείου τα επόμενα χρόνια. Το υπουργείο Παιδείας κόβει δραστικά τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα διδαχθούν στις σχολικές τάξεις κομμάτια της ύλης που αλληλοκαλύπτονται μεταξύ διαφορετικών μαθημάτων. Οι αλλαγές θα αφορούν τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού, το γυμνάσιο και το λύκειο. Θα περικοπούν τα μαθήματα: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Βιολογία, Πληροφορική, Τεχνολογία και Γεωγραφία. Σε αυτά κόβεται η ύλη που είτε είναι περιττή είτε δυσνόητη, με αποτέλεσμα να μην την καταλαβαίνουν οι μαθητές. Το «πακέτο» με τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας παραλαμβάνει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , ενώ στο τέλος Φεβρουαρίου οι αλλαγές στον χώρο της Παιδείας θα ανακοινωθούν επίσημα. Κεντρικό κομμάτι της πολιτικής στον χώρο της εκπαίδευσης θα είναι οι νέες τεχνολογίες και το ψηφιακό σχολείο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι μαθητές θα φεύγουν από το Γυμνάσιο ακόμη με πιστοποίηση των γνώσεων πληροφορικής που πήραν κατά έτος (παίρνοντας πιστοποιητικά, βεβαιώσεις επιπέδου γνώσης κ.ά.).