Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ο θρίαμβος των μετοίκων
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη *
Φωτογραφία Πέθανε τελευταία στο Παρίσι ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός μια από τις τελευταίες ιστορικές μορφές εκείνων που φυγαδεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 1945 από την Ελλάδα στη Γαλλία, όπου αναδείχτηκαν ηγετικές μορφές της νεοελληνικής και της γαλλικής διανόησης. Επρόκειτο για νέους που επιλέγηκαν από τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας Οκτάβιο Μερλιέ, έναν ακούραστο πνευματικό άνθρωπο, και στάληκαν στη Γαλλία για ανώτερες σπουδές. Αρκετοί από αυτούς καταδιώκονταν για τις πολιτικές τους ιδέες, είχαν πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση και κάποιοι όπως ο Γιάννης Ξενάκης, που αναδείχτηκε αργότερα στο διεθνές στερέωμα ως συνθέτης και αρχιτέκτονας και ο σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου Άδωνις Κύρου είχαν τραυματιστεί στα Δεκεμβριανά του 1944.
Ο Μερλιέ στόχευε να τους αποσπάσει από τον Εμφύλιο Πόλεμο που είχε ήδη αρχίσει με τα Δεκεμβριανά, να τους γλυτώσει από τις διώξεις και να τους στείλει για σπουδές στη Γαλλία με τη σκέψη να συμβάλουν αργότερα στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Φυσικά με τη μετεμφυλιακή κατάσταση που επεκράτησε στη χώρα η συντριπτική πλειοψηφία τους παρέμεινε στη Γαλλία αφού οι περισσότεροι διώκονταν πάντα.