Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996)

Οδυσσέας Ελύτης 
(2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996) - 
15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ  
Από το OSTRIA

Έργο
Ο Οδυσσέας Ελύτης αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς του '30, ένα από τα χαρακτηριστικά της οποίας υπήρξε το ιδεολογικό δίλημμα ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Ο ίδιος ο Ελύτης χαρακτήριζε τη δική του θέση στη γενιά αυτή ως παράξενη σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "από το

εκδήλωση - ημερίδα κατά του ρατσισμού

Την Κυριακή, 21 Μαρτίου , η Διεθνής Αμνηστία συμμετέχει σε εκδήλωση - ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Κορυδαλλού, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την   καταπολέμηση ρατσιστικών συμπεριφορών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην   αίθουσα ΠΛΕΙΑΔΕΣ του Πνευματικού Κέντρου ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στον Κορυδαλλό, από τις   10:00 μέχρι τι...ς 14:00 . Το θέμα της εισήγησης της Διεθνούς Αμνηστίας είναι «Κοινωνικές ομάδες και οι διακρίσεις που οδηγούν στην  περιθωριοποίησή τους». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτούν τα δύο  καλύτερα έργα του διαγωνισμού ζωγραφικής και έκθεσης ιδεών, με θέμα το ρατσισμό σε όλες τις μορφές του, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι μαθητές των σχολείων του Δήμου.

Μέσω των επστημών θα έρθει η ανάπτυξη - Νέα λύση για ΒιοΚαύσιμα μέσω της θάλασσας.


 Στις 10 Μαρτίου αναρτήθηκε η έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard για τα ωκεανικά βακτήρια και πως αυτά συμβάλουν στην μετατροπή του άνθρακα σε καύσιμη ύλη. Πρωτεργάτης αυτής της έρευνα είναι η Elizabeth Dougherty η οποία δηλώνει "Ο ωκεανός είναι γεμάτος με αυτά τα βακτήρια. Μελετώντας τα

"ΕΛΛΗΝΙΚΑ στην ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ" του Δρ. Αναστασίου ΤΑΜΗ

Ολόκληρο το κείμενο σήμερα
Δημοσιεύουμε σήμερα, στην Αγγλική Γλώσσα, την εργασία 
για τα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ στην ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ" 
του φίλου μας καθηγητή Δρ. Αναστάσιου ΤΑΜΗ 

AUSTRALIAN HELLENIC COUNCIL

A RESPONSE TO THE VICTORIAN LANGUAGES STRATEGY 
DUSCUSSION PAPER
GREEK IN VICTORIA
1.0 The Hypothesis
For any non-dominant language to be maintained in a bilingual environment without diglossia at inter-generational level requires the following:

  1. The existence of a populous base of speakers;
  2. Adequate function of language use;
  3. Acceptability within the broader society;
  4. Stability of the language.
2.0 The Vitality of Greek in Victoria
The vitality of Greek in Victoria is determined by a variety of factors including the disposition of the Greek community members towards its learning and use and their desire for continued distinctiveness as a socio-cultural group. Socio-structural factors soundly contributing to the vitality of Greek in Victoria include:

Συνάντηση Γραμματέως ΣΑΕ με την υφυπουργό Παιδείας

Συνάντηση Γραμματέως ΣΑΕ Δρ. Ο. Σαραντοπούλου με την υφυπουργό Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου 


Τα θέματα Παιδείας των Ομογενών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα η Γραμματέας του ΣΑΕ και αναπληρωτής εκπρόσωπος ΣΑΕ στο Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ) και στην Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για την Στήριξη των Ελληνικών Εδρών, Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου με την υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, αρμόδια για θέματα παιδείας ομογενών. 

Σε αναμονή της αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Το 2005 καταργήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και επικεφαλής του φορέα τέθηκε από την τότε Κυβέρνηση Διευθυντής. Η εκτίμηση όλων των ομογενειακών φορέων ήταν ότι η πράξη αυτή αποτελούσε υποβάθμιση του φορέα που είχε άμεση και ουσιαστική σχέση με τον Απόδημο.