Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Ποιος ήταν τελικά ο Αλή πασάς;

Ποιος ήταν τελικά ο Αλή πασάς, ο άνθρωπος που εξόντωσε τους Σουλιώτες, που έπνιξε την κυρά-Φροσύνη, που ονειρευόταν μια δική του ηγεμονία, που αλληλογραφούσε με τον Ναπολέοντα, που ήταν βίαιος και παράλληλα ανεκτικός απέναντι σε χριστιανούς και ομοθρήσκους του και που στην αυλή του άνθισε ο γιαννιώτικος διαφωτισμός αλλά μπήκαν και οι σπόροι της ελληνικής επανάστασης;
 
Η αμφιλεγόμενη αυτή προσωπικότητα, γύρω από την οποία έχουν αναπτυχθεί διάφοροι μύθοι, προσπαθεί να βρει τη θέση της στην ελληνική ιστορία μέσα από βιογραφίες. Η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τον Αλή πασά δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Τα έθιμα των Ελλήνων για την Δευτέρα του Πάσχα

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα για τις άγιες μέρες του Πάσχα. 
Ας δούμε κάποια από αυτά για την σημερινή ημέρα... 
Στην Ικαρία την Δευτέρα του Πάσχα δίνουν ωραία "πρόθεση" που σημαίνει πως τρώνε όλοι μαζί φτωχοί και πλούσιοι. Ο καθένας δίνει προσφέρει ό,τι έχει για το μεγάλο συμπόσιο κάτι που έχει ρίζες στους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους.

ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ & ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Από το: Abouth my Lamia
Στις 18 Μαϊου 2010 (επαναληπτικές 19 Μαϊου) θα διεξαχθούν οι
Πρυτανικές Εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσαν οι θέσεις του συνδυασμού του Υποψηφίου Πρύτανη κ. Εμμανουήλ Φραγκούλη, Προέδρου του Βιολογικού Τμήματος του Παν. Αθηνών και των υποψηφίων Αντιπρυτάνεων κ. Μιχάλη Κουτσιλιέρη, Καθ. Φυσιολογίας, κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, Καθ. Διοικητικής Επιστήμης και κ. Γιάννη Πανούση, Καθ. Εγκληματολογίας. 

Βιβλίο "Αναπηρία και Πολιτική"

Συγγραφέας : Michael Oliver
Πρόλογος - Επιμέλεια : Γιώτα Καραγιάννη
Εκδόσεις : ΕΠΊΚΕΝΤΡΟ
Ο Michael Oliver, υπήρξε πρωτεργάτης της δημιουργίας των Σπουδών περί Αναπηρίας (Disability Studies) στην Αγγλία. Δούλεψε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Greenwich από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν εκδότης του Επιστημονικού

Αιματηρό και φέτος το έθιμο των βεγγαλικών

Το φετινό Πάσχα αποτέλεσε έναν από τους πιο αιματηρούς εορτασμούς, καθώς τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τη χρήση -των απαγορευμένων κατά τα άλλα- βεγγαλικών και κροτίδων αλλά και από άσκοπους πυροβολισμούς σε όλη την Ελλάδα. Τρεις νέοι άνθρωποι, ένας 21χρονος, ένας 25χρονος και ένας 17χρονος έχασαν τη ζωή τους στη Μεσσηνία, τη Σαντορίνη και την Κρήτη αντίστοιχα, ενώ άλλα έξι άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομεία.

Η ημερα της Λαμπρης

Tου Άρη Δαβαράκη protagon.gr
Photo: Liza(s)
Πάντοτε νόμιζα ότι η ημέρα της Λαμπρής ήταν η Κυριακή του Πάσχα. Τώρα μου λένε πως δεν είναι έτσι. Λαμπρή λέει είναι σήμερα, η Δεύτερη μέρα του Πάσχα, που είναι βέβαια αργία και που σε αφήνει να χαλαρώσεις και να ενσωματώσεις στα βιώματά σου άλλη μια Σταύρωση, άλλον έναν Θάνατο, άλλη μια Ανάσταση, αλλά και όλα τα ευχάριστα αλλά και τα δυσάρεστα που ένοιωσες και έζησες αυτές τις μέρες, από τα ερωτικά σου

ΕΥΧΕΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 
ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ 
ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ
ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ
Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
PAIDEIA- ΠΑΙΔΕΙΑ

Ζητούνται εθελοντές για την Πάρνηθα.

 Από το Abouth my Lamia
Καθώς σιγά σιγά μπαίνουμε στην αντιπυρική περίοδο, καλό είναι να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς στη θωράκιση των δασών μας από τις πυρκαγιές και να συμμετάσχουμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει ο ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής).