Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

Τα μαθήματα που ανεβοκατεβάζουν τις βάσεις

Τι πρέπει να προσέξουν οι 90.000 υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις 
ΕΡΕΥΝΑ Χρήστου Κάτσικα  xkatsikas@xkatsikas.gr
 Λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και ήδη πολλοί υποψήφιοι αρχίζουν την επανάληψη της ύλης. Σε αυτό το πλαίσιο «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι συναντούν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς και σε εκείνα στα οποία μπορεί να στηριχτεί κάποιος για να πετύχει ένα βαθμολογικό άλμα.

Η σχολική μου εκδρομή-Οι πέντε αξέχαστες ημέρες στο κατώφλι της ενηλικίωσης

Από το ΥΠΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Πέντε ημέρες ξεγνοιασιάς και διασκέδασης, χορού και ξεσαλώματος, φιλίας και έρωτα.Και όλα αυτά υπό τη σκιά των πανελλαδικών εξετάσεων που πλησιάζουν, της Γ Δ Λυκείου που τελειώνει, της εφηβείας που δίνει τη θέση της στην ενηλικίωση.Αρκεί το άκουσμα των λέξεων «πενθήμερη εκδρομή» για να ξεφύγει κανείς- έστω και για λίγα λεπτά-από την πίεση της καθημερινότητας και να χαμογελάσει.«Η πενθήμερη εκδρομή στην Κω σηματοδότησε για μένα το τέλος της μαθητικής διαδρομής, το πέρασμα στην ενηλικίωση.Πέντε ημέρες που ακόμα και σήμερα

Από τη Γυάρο έως το Γκουαντάναμο

Γράφει ο Δημήτρης Παπανικολάου στα ΝΕΑ
 ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ «ΠΟΛΙΤΕΣ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ; ΣΕ
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΤΟΠΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΜΕΤΑΞΑ
ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ
ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ, Η ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΣ ΝΕΝΗ
ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΩΣ
ΒΑΣΙΚΟ ΜΟΧΛΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
«Δεν μπορώ να το καταλάβω! Σε όλον τον κόσμο η Ιστορία γράφεται από τους νικητές. Στην Ελλάδα, αντίθετα, γράφτηκε από τους ηττημένους, κι εμείς (οι νικητές, η Δεξιά) καταλήξαμε να πρέπει ν΄ απολογούμαστε κιόλας».

Είναι επικίνδυνοι οι Αριστεροί;

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΩΣ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ». ΟΜΩΣ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΩΣΕ ΩΣ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΔΑΝΙΚΑ. 
ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΗΤΤΗΘΗΚΕ, ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΥΤΟ

Γυναίκες εμπνεύστηκαν τη μπύρα

Από το ΑΝΑΓΩΓΗ

Γυναικεία ανακάλυψη είναι μία από τις μεγαλύτερες σημερινές ανδρικές απολαύσεις: η μπύρα
Σύμφωνα με την 48χρονη ιστορικό Τζέιν Πέιτον, η μπύρα παρασκευάσθηκε από γυναίκες και αποτελούσε αποκλειστικά γυναικεία «δικαιοδοσία» για χιλιάδες χρόνια. Η Πέιτον, οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα μέσα από μια σειρά ιστορικών στοιχείων τα οποία πρόκειται να παρουσιάσει σε υπό έκδοση βιβλίο της.