Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Κριτήρια αξιολόγησης σχολείων

Με ποια κριτήρια αξιολογείται ένα σχολείο ως καλό;
Του Κώστα Πρωτοπαπά* 
 Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η επιλογή ενός καλού σχολείου για τη φοίτηση του παιδιού τους. Τι σημαίνει όμως καλό σχολείο; Με ποια κριτήρια αξιολογείται ένα σχολείο ως καλό και κάποιο άλλο ως λιγότερο καλό; Το βέβαιο είναι πως στο μυαλό του καθενός μας η έννοια του καλού σχολείου συνταυτίζεται με το αποτελεσματικό σχολείο. Το σχολείο δηλαδή που πετυχαίνει τους στόχους του όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τις επιτυχίες των μαθητών του και τις δυνατότητες που τους προσφέρει να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους. Ποιοι όμως είναι οι αποφασιστικοί εκείνοι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά του;

Οι δάσκαλοι βαθμολογούν τα βιβλία

Τα πορίσματα πανελλαδικής έρευνας 
παρουσιάστηκαν στην Κύπρο
Φωτογραφία
Προβληματικό  χαρακτηρίζεται το βιβλίο της Γλώσσας της  Ε’ Δημοτικού  καθώς και  της Ιστορίας  της Στ’ τάξης
Tα πρώτα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας με θέμα «Εκπαιδευτικοί και σχολικά βιβλία:
Ερευνητικός σχεδιασμός, μεθοδολογίες και συνιστώσες» παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του παγκύπριου εκπαιδευτικού συνεδρίου που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔ στις 20 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας, παρουσίασε στους δασκάλους της

Πλανήτες που περιφέρονται ανάποδα συγκρούονται με την κρατούσα άποψη


Ο κανόνας ανατρέπεται
Πλανήτες που περιφέρονται ανάποδα 
συγκρούονται με την κρατούσα άποψη


                                                                      ΑΠΕ
Οι «ανάποδοι» εξωπλανήτες είναι όλοι αέριοι γίγαντες που τσουρουφλίζονται κοντά στο άστρο (εικόνα αρχείου) Λονδίνο.  Ο κανόνας που θέλει τους πλανήτες να περιφέρονται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, ακολουθώντας την περιστροφή του μητρικού τους άστρου, φαίνεται να ανατρέπεται από την ανακάλυψη εννέα εξωπλανητών που κινούνται ανάποδα.