Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Οι τελευταίες ηµέρες της Ποµπηίας

Του Γκαζµέντ Καπλάνι 
από ΤΑ ΝΕΑ on-line 
Από την Ισλανδία, τη χώρα που άνοιξε τον χορό της χρεοκοπίας, έρχεται τώρα αυτή η ηφαιστειακή τέφρα που έχει παραλύ σει τους ουρανούς. Με χρώµα βαθύ γκρι, δηλαδή σχεδόν µαύρο, µοιάζει σαν µεταφο ρά των ηµερών που ζούµε. Ακόµα και το όνο µα του ηφαιστείου σαν φόρµουλα µαύρης µαγείας ακούγεται: Εϊαγιαφιαλαγιόκουλ! 

Ελληνίδα κατ' επιλογήν«Ο ελληνικός πολιτισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της Παιδείας της Ουρουγουάης. Από τα παιδικά μας χρόνια μαθαίνουμε για την ελληνική λογοτεχνία και την ιστορία», δηλώνει η κα Λαρριέρα στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ελληνική Διασπορά». «Στη δική μου περίπτωση- συνεχίζει- έτυχε να ζω απέναντι από την Ελληνική Κοινότητα του Μοντεβιδέο κι έτσι μού δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή και με τους σύγχρονους Έλληνες». Όντας πλέον

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αράχωβα
Από τις 22 μέχρι και τις 25 Απριλίου γίνεται στην Αράχωβα το Πανηγυράκι του Άι-Γιώργη, εντυπωσιακή παραδοσιακή γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Όποιος βρεθεί στην Αράχωβα γιά αυτή την εμπειρία, δεν θα πρέπει να ξεχάσει να επισκεφτεί και το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί, και μέχρι τις 30 Απριλίου, περιμένουν τον επισκέπτη πολύ 

Δυσαριθμησία: Γιατί το παιδί μου δυσκολεύεται τόσο πολύ στα μαθηματικά;

Mια τόσο απλή πράξη! Γιατί χρειάζεται τόσο χρόνο; Χθες τα λέγαμε… Πώς είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνει; Αυτά διαβάζει η μικρή Λένα στα μάτια της μαμάς της κάθε απόγευμα που κάθονται μαζί για να μελετήσουν τα μαθηματικά που έβαλε η δασκάλα για το σπίτι. Για την Λένα, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζει η μαμά.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Κερδίζει πόντους η Ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μόρελαντ της Μελβούρνης ψήφισε υπέρ της ένταξής της ελληνικής γλώσσας στο αυστραλιανό κρατικό Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.

"Θα εκπλαγώ αν είναι η ελληνική αποκλειστεί", είπε η ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Μόρελαντ, Στέλλα Καρυοφυλλίδη. Στο μεταξύ, κορυφαία πολιτικά στελέχη, απ' όλη την Αυστραλία, με επιστολές τους προς την αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και υπουργό Παιδείας, Τζούλια Γκίλαρντ, στηρίζουν την ελληνική γλώσσα και προτρέπουν την κυβέρνηση να τη συμπεριλάβει στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Πρόγραμμα.
Η αντιπρόεδρος της Κοινοπολιτειακής Βουλής, κ. Άννα Μπερκ (Anna Burke), σε
επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας, εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι στην έδρα της έχει πολλούς Έλληνες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και προσθέτει, ότι "ο ζωντανός ελληνικός πολιτισμός ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της έδρας της και της ευρύτερης πολυπολιτισμικής Αυστραλίας". Άμεση στήριξη στην ελληνική γλώσσα προσφέρει και ο περιφερειάρχης (Chief Minister) της Βόρειας Περιφέρειας, Πολ Χέντερσον......(Paul Henderson). Σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ένταξης των Ελληνικών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και πληροφορεί την υπουργό ότι το 10% των κατοίκων της Βόρειας Περιφέρειας είναι ελληνικής καταγωγής, που αγωνίζονται για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.
Τη στήριξη της ελληνικής γλώσσας ζητά από την υπουργό Παιδείας και ο ομογενής βουλευτής του Εθνικού Κόμματος (Νational party) της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γεώργιος Σουρής. Ο ομογενής πολιτικός υπογραμμίζει, με τη σειρά του, το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Αυστραλίας για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, και προσθέτει ότι "προκύπτουν σημαντικά οφέλη και για την Αυστραλία από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία της επικράτειας". Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας, σε επιστολή της προς τον ομογενή βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Στιβ Γεωργανά, αναγνωρίζει ότι "η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις κυρίαρχες κοινοτικές γλώσσες, γεγονός που τονίζει τη σημαντική προσφορά των Ελλήνων για την οικονομική, πολιτισμική και πολιτική ανάπτυξη της Αυστραλίας, ιδιαίτερα μετά το 1945".
Η κ. Γκίλαρντ δεν δεσμεύεται, αλλά προτρέπει τον Ελληνισμό της Αυστραλίας να καταθέσει τις εισηγήσεις του στην Επιτροπή Διαμόρφωσης του Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών (ACARA).

ΔΡΑΜΙΝΑ ΝΕΑ