Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ... ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Από το Kapistri

Οι δείκτες του κινούνται ασταμάτητα και οι ώρες κυλούν. Αργά για ορισμένους, γρήγορα για κάποιους άλλους. Η βενετσιάνικη καμπάνα και τα οθωμανικά σύμβολα στις τέσσερις εντοιχισμένες πλάκες του μαρτυρούν πως πρόκειται για ιστορικό και πολιτιστικό διατηρητέο μνημείο. Εκεί Έλληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 και εκεί υψώθηκε η γαλανόλευκη από μέλη της ΕΠΟΝ στις 21 Φεβρουαρίου του 1944. Ο λόγος για το περίφημο Ρολόι στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και σύμβολα της πόλης, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 26ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 
          Το  Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στις 22.4.2010 με αντικείμενο συζήτησης: Τις έγγραφες απαντήσεις και δεσμεύσεις  της Κυβέρνησης και της Διοίκησης των ΕΛΤΑ ,  για τα αιτήματα της απεργίας της  26ης Απριλίου 2010.
Η Διοίκηση των ΕΛΤΑ απαντώντας στην Εξώδικη Δήλωση της ΠΟΣΤ  δεσμεύτηκε για:

1. Την άμεση πρόσληψη (εντός των επόμενων ημερών) του αναγκαίου έκτακτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της ΕΛΣΗ

Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της ΕΛΣΗ με θέμα 
«Το Άγραφο Χαρτί και το Ποίημα»
Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου προκηρύσσει Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα: "ΤΟ ΑΓΡΑΦΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ", και τους ακολούθους όρους:
1. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν Έλληνες, Ομογενείς και Έλληνες κάτοικοι αλλοδαπής.
2. Η συμμετοχή γίνεται με ένα δακτυλογραφημένο, εις πενταπλούν, ποίημα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους 30 στίχους, χωρίς ψευδώνυμο.
3. Η αποστολή των ποιημάτων πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 30 Ιουνίου 2010 ανυπερθέτως, στη διεύθυνση: κ. Σπύρο Εργολάβο, Ταμία ΕΛΣΗ, Γούναρη 3, Ιωάννινα Τ.Κ. 45444.
4. Η αξιολόγηση θα γίνει από Τριμελή Επιτροπή Μελών της ΕΛΣΗ, οριζόμενη από το Διοικητικό της Συμβούλιο.
5. Στους νικητές θα απονεμηθούν Τρία Χρηματικά Βραβεία (Α΄ Βραβείο 500 ευρώ, Β΄ Βραβείο 300 ευρώ, και Γ΄ Βραβείο 200 ευρώ) και πέντε Έπαινοι στη δημόσια εκδήλωση "ΛΥΡΙΚΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ", στο Νησί Ιωαννίνων την Κυριακή 22 Αυγούστου 2010, που αποτελεί κορυφαίο πνευματικό θεσμό της ΕΛΣΗ, με απαγγελίες των ποιημάτων που θα διακριθούν.
ΧΟΡΗΓΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ:ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ (Αβέρωφ 4 Ιωάννινα, Τηλ. 26510 – 30520).
Πληροφορίες παρέχονται και στο τηλέφωνο: 26510 – 38882.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΟΡΝΕΟ

Ένας βάτραχος χωρίς πνευμόνια, ένα φίδι με τα χρώματα της φωτιάς και ένας γυμνοσάλιαγκας που εξαπολύει βελάκια αγάπης, είναι ανάμεσα στα 123 νέα είδη ζώων που έχουν βρεθεί στο Βόρνεο από το 2007 στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διατήρησης ενός από τα αρχαιότερα τροπικά δάση του κόσμου.Η έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) σχετικά με τις ανακαλύψεις νέων ειδών ζώων απευθύνει επίσης έκκληση για την προστασία των απειλούμενων ειδών και του τροπικού δάσους στο Βόρνεο, το νησί της θάλασσας της Νότιας Κίνας, που είναι το

Τι δύσκολο να μάθει της πενίας την νέα γλώσσα και τους νέους τρόπους.

                                                Από το ΠΟΥΡΝΑΡΙ ΔΟΜΟΚΟΥ
 

Όποιος απέτυχε, όποιος ξεπέσει
τι δύσκολο να μάθει της πενίας
την νέα γλώσσα και τους νέους τρόπους.

Εις τ' άθλια ξένα σπίτια πώς θα πάη! -

με τι καρδιά θα περπατεί στον δρόμο
κι όταν στην πόρτα εμπρός βρεθεί που θάβρει
την δύναμι ν' αγγίξει το κουδούνι.
Για του ψωμιού την ποταπήν ανάγκη
και για την στέγη, πώς θα ευχαριστήση!
Πώς θ' αντικρύση ταις ματιαίς ταις κρύαις
που θα τον δείχνουνε που είναι βάρος!
Τα χείλη τα υπερήφανα πώς τώρα
θ' αρχίσουν να ομιλούνε ταπεινά·
και το υψηλό κεφάλι πώς θα σκύψη!
Τα λόγια πώς θ' ακούση που ξεσκίζουν
τ' αυτιά με κάθε λέξι - κ' εν τοσούτω
πρέπει να κάμνης σαν να μην τα νοιώθης
σαν νάσαι απλούς και δεν καταλαμβάνεις.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης