Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η εκλογή Έρογλου
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Φωτογραφία
  Η εκλογή του Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα αντιμετωπίζεται περισσότερο από την ελληνοκυπριακή πλευρά με όρους μεταφυσικής παρά πολιτικής. Σίγουρα ο Έρογλου δεν είναι ο Ταλάτ, αλλά όπως θα διαπιστώσουν σύντομα όσοι ανησυχούν για την εκλογή του, θα «ταλατοποιηθεί» ή όχι, ανάλογα με την πολιτική που θα κληθεί από την Άγκυρα να υπηρετήσει. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ένας σοβαρός Τούρκος

Η παιδεία: καταλύτης για την ανάκαμψη

Tου Χρηστου Γιανναρα
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
H σημερινή υπουργός Παιδείας είναι μάλλον από τις ευφυέστερες παρουσίες στο πεδίο της επαγγελματικής πολιτικής. Αποκλείεται να μην καταλαβαίνει τη λογική που συναρθρώνει αλυσιδωτά τα προβλήματα και τις λύσεις των προβλημάτων στον χώρο των αρμοδιοτήτων της.

Έλληνας ομογενής πίσω από τη δημιουργία βιονικού ματιού

Η πρωτοποριακή εφεύρεση των Αυστραλών επιστημόνων αποτελείται από μία κάμερα που τοποθετείται σε γυαλιά και η οποία αιχμαλωτίζει εικόνες. Ο ομογενής καθηγητής Σταν (Ευστράτιος) Σκαφιδάς, του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, βρίσκεται, σύμφωνα με το "New Scientist", πίσω από τις επαναστατικές αλλαγές των ασύρματων επικοινωνιών (Wi-Fi).
Συγκεκριμένα, παγκόσμια επιστημονική πρωτιά διεκδικούν οι ερευνητές του αυστραλιανού ινστιτούτου «Bionic Vision Australia», οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι οι έρευνές τους για τη δημιουργία του βιονικού ματιού βρίσκονται στην τελική τους φάση και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσουν στην εμφύτευσή του σε άνθρωπο.

15.000 έτρεξαν στον "Γύρο της Αθήνας"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 27ος γύρος της Αθήνας που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης. Περίπου 15.000 Αθηναίοι, όλων των ηλικιών, συμμετείχαν και στις δύο διαδρομές, τόσο σε εκείνη των 8 και 3,5 χιλιομέτρων, που είχε αφετηρία το Παναθηναϊκό Στάδιο, όσο και την άλλη που αφορούσε κυρίως άτομα με ειδικές ικανότητες και είχε αφετηρία το Σύνταγμα. "Ο γύρος της Αθήνας είναι η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή της πόλης είπε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, φέτος όμως είχε μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και ίσως γι' αυτό το λόγο η μεγάλη συμμετοχή έφερε και μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα νικήσουν και την κρίση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί

Κάπνισμα

Xάσμα γενεών αναδεικνύουν οι καπνιστικές συνήθειες των Eλλήνων. Eνώ τα ποσοστά παιδικού καπνίσματος είναι τα χαμηλότερα στην Eυρώπη, οι ενήλικοι Eλληνες είναι από τους πιο βαρείς καπνιστές.
Tα στοιχεία του υπουργείου Yγείας δείχνουν τα εξής:
H Eλλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). Kαπνιστές είναι το 46,8% των ανδρών και το 29% των γυναικών.
Oι Ελληνες καπνιστές καταναλώνουν, κατά κεφαλήν, τα περισσότερα τσιγάρα στη δυτική Eυρώπη (3.199,8 τσιγάρα ετησίως).

Βία στην τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και παιδική ψυχή

Σε μια έρευνα στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες, το 70% των γονιών δήλωσαν ότι δε θα άφηναν ποτέ τα παιδιά τους να παίξουν με όπλα - παιχνίδια. Ωστόσο, ο μέσος μαθητής της έκτης δημοτικού στη χώρα αυτή ξοδεύει τουλάχιστο 4 ώρες τη βδομάδα, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, η πλειοψηφία των οποίων έχει βίαιο θέμα και πολλούς εικονικούς θανάτους. Προφανώς, οι Αμερικανοί γονείς κάνουν διάκριση ανάμεσα στη βία στην οθόνη και στη βία με τα πλαστικά τουφέκια. Εχει βάση μια τέτοια διάκριση;

«Φάρμακο» για τα παιδιά οι έπαινοι και τα χάδια

Ευεργετικά λειτουργούν τα «χάδια» και οι έπαινοι για την ανάπτυξη των εγκεφάλων των μικρών παιδιών. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ, στην περίπτωση των παιδιών που πάσχουν από το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (Attention - Deficit hype-ractivity disorder, ADHD) η επιβράβευση που γίνεται από τους γονείς αμέσως μετά μια καλή πράξη μπορεί να έχει αποτελέσματα αντίστοιχα με μια φαρμακευτική θεραπεία. 

"Ο ύπνος είναι σύμμαχος της μάθησης"

Ένας υπνάκος μετά την μάθηση κάποιου νέου πράγματος βοηθά τον εγκέφαλο να θυμάται καλύτερα, εφόσον ο ύπνος συνοδεύεται με όνειρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσοι ονειρεύονται, ιδίως αναφορικά με τις νέες γνώσεις τους, τα καταφέρνουν καλύτερα όταν ξυπνήσουν, σε σχέση με όσους δεν κοιμούνται ή δεν ονειρεύονται.