Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η αποδόμηση της Ελλάδας
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Φωτογραφία
   Κάθε μέρα που περνά η κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα. Ζούμε το τέλος μιας εποχής, αυτό που κάποιοι ονομάζουν το τέλος της μεταπολίτευσης. Ο οδοστρωτήρας του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σαρώνει τα πάντα. Ανατρέπονται οι όποιες κοινωνικές δομές αληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας κάτω από το βάρος της διαφθοράς, της διαπλοκής και ενός καλά στημένου πελατειακού πολιτικού συστήματος που εγκαθιδρύθηκε μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και που στέριωσε στα επόμενα χρόνια. Η χώρα σύρεται σ’ ένα αβέβαιο μέλλον με τους κανόνες των αγορών που λίγο τις ενδιαφέρει η ανεργία και η εξαθλίωση. Διαλύεται ο κοινωνικός ιστός και το ισχνό κοινωνικό κράτος.

ΕΝΕΡΓΩΣ

Βιομηχανία ανταλλαγής χρεών
Του Κώστα Γουλιάμου*
Φωτογραφία
Δέχθηκε και πάλι ο ευρωπαϊκός νότος (Ελλάδα, Πορτογαλία) κερδοσκοπική επίθεση.
Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η όλη φιλολογία αναδιαπραγμάτευσης του χρέους υποδαυλίζεται πλέον συστηματικά από την περιβόητη Goldman Sachs η οποία, συνεπικουρούμενη και από τη Μoody’s, ενισχύει περαιτέρω το κερδοσκοπικό παίγνιο περί άμεσης ελληνικής πτώχευσης που κάνει ο αγγλοαμερικανικός καπιταλιστικός άξονας (τόσο οι αμερικανικές τράπεζες όσο και τα hedge funds του Λονδίνου). Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής Γερουσίας, η Goldman Sachs αποκόμισε δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη εις βάρος των πελατών της κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ. Πρόσφατα μάλιστα η αμερικανική Επιτροπή