Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη σε πτώση 
Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*
Φωτογραφία
΄Oσοι στην Ευρώπη πίστεψαν πως η κρίση αφορούσε μόνο την Ελλάδα, φαίνεται πως απατήθηκαν οικτρά. Η κρίση χτυπά τώρα ολόκληρη την Ευρώπη. Και οι συνέπειές της αντανακλώνται στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η κρίση είναι πρώτα πολιτική. Η Ευρώπη απέτυχε να δημιουργήσει το πολιτικό εκείνο θεσμικό πλαίσιο που θα τη μετέτρεπε σε μια μεγάλη, ίσως την πιο σημαντική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστεψαν πως με τη δημιουργία του κοινού νομίσματος, του ευρώ, θα μπορούσαν να οδηγηθούν και στην πολιτική ομοσπονδιακή ένωση. Αυτό όχι μόνο δεν συνέβη αλλά και με την άκαιρη διεύρυνση στην Ανατολική Ευρώπη η πολιτική ένωση υποσκάφτηκε ακόμη περισσότερο, με τον αγγλοσαξονικό δούρειο ίππο να ενισχύεται εντός των τειχών.
Επιπλέον, η μονεταριστική πολιτική του Μάαστριχτ οδήγησε στις οικονομικές ανισότητες που παρατηρούνται ανάμεσα στον ευρωπαϊκό βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο. Η πολιτική αυτή επέτρεψε στη Γερμανία να επιβληθεί στην Ευρώπη και να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη. Ακόμη και ο γαλλογερμανικός άξονας, που ήταν η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μπάζει σήμερα νερά λόγω των γερμανικών ηγεμονικών βλέψεων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου παράξενο που η Ευρώπη έχασε την αξιοπιστία της, το ευρώ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης απειλούν ξανά μια παγκόσμια ύφεση. Την ίδια στιγμή οι κερδοσκόποι της εικονικής οικονομίας συνεχίζουν το έργο τους και φυσικά η κρίση μεταφέρεται και στην πραγματική οικονομία οδηγώντας στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους.

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Καλημέρα!!